Introductie

© Paul Levitton

Annemieke Gerrist

Annemieke Gerrist (1980) is dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 2008 met de dichtbundel Waar is een huis bij uitgeverij De Bezige Bij. NRC Handelsblad schreef daarover: ‘Van een oud Rietveld-student mag je beeldend werk verwachten, en het etiket ‘beeldend’ past ook zeker op de poëzie van Gerrist. Maar die typering is te mager,...Lees meer

Biografie

Annemieke Gerrist (1980) is dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 2008 met de dichtbundel Waar is een huis bij uitgeverij De Bezige Bij. NRC Handelsblad schreef daarover: 'Van een oud Rietveld-student mag je beeldend werk verwachten, en het etiket ‘beeldend’ past ook zeker op de poëzie van Gerrist. Maar die typering is te mager, want de complexiteit van haar schijnbaar eenvoudige verzen laat zich niet makkelijk samenvatten. Haar alledaagse onderwerpkeuze staat haaks op haar collagetechniek. Keer op keer monteert ze taalfragmenten aaneen die doorgaans niet logisch samenhangen. Feit is dat de gedichten in Waar is een huis zich luchtig loszingen van alle logische en lyrische conventies. Annemieke Gerrist beheerst het handwerk van de vervreemding.' Gedichten van haar hand verschenen onder andere in Awater, Raster en Hollands Maandblad.

In januari 2014 verschijnt haar nieuwe bundel Het volume van een logé. Gerrist heeft een krachtige poëtische stem en een opvallend beeldend vermogen. De eerste regel van het titelgedicht brengt de lezer ogenblikkelijk dwingend naar de ruimte in haar verbeelding: ‘Twee bedden: 1 van een gezin en 1 van de logé, gescheiden door een dunne wand.’ Het is een ogenschijnlijk eenvoudige regel, maar de wereld die wordt opgeroepen is vele malen groter dan op het eerste gezicht lijkt. Haar alledaagse onderwerpkeuze is verraderlijk, want keer op keer monteert ze taalfragmenten aan een die doorgaans niet logisch samenhangen. In Het volume van een logé laat Annemieke Gerrist zien dat ze een groot register tot haar beschikking heeft, alle lyrische conventies tart en dat ze de ernst van de taal luchtig weet te bespelen.