Introductie

© Anton Corbijn

Bart Chabot

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan...Lees meer

Biografie

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
In 2009 verschenen twee lijvige delen verzamelde gedichten onder de titel Greatest Hits. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof. Eind oktober 2013 verscheen Triggerhappy, waarmee Bart Chabot debuteerde als romanschrijver. Ter ere van zijn zestigste verjaardag koos Bart Chabot in 2014 zestig verhalen, gedichten en fragmenten uit zijn oeuvre. Hij bekeek zijn werk opnieuw, bewerkte, kortte in en herschreef en zo ontstond de bloemlezing Zestig.
In 2016 verscheen zijn tweede roman Easy Street, een heerlijk chabotioaans verhaal in de traditie van de Murder Ballad.
Maar Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. In februari 2018 verscheen dan ook een gloednieuwe en lijvige poëziebundel van deze dichter pur sang: Hosanna dagen.
In januari 2020 verscheen het alom lovend ontvangen mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen.

‘De dichter verliest zichzelf door zich te vinden en vindt zichzelf door zich te verliezen. Dat alles is bij Bart Chabot het geval.’ – Gerrit Komrij

Contact

Voor bibliotheken
U kunt voor het boeken van deze auteur contact opnemen via de Schrijverscentrale: www.deschrijverscentrale.nl

Interview

Bart Chabot had beter niet geboren kunnen worden, aldus zijn ouders. Nu ze allebei zijn overleden doet de schrijver, dichter en tv-persoonlijkheid een boekje open over zijn opvoeding, en vooral over de manier waarop hij het met zijn vier zoons heel anders heeft aangepakt.

Antoinnette Scheulderman sprak met Bart Chabot over zijn jeugd in Den Haag, de relatie met zijn ouders en het persoonlijke boek dat hij daarover schreef. Het uitgebreide interview verscheen 31 januari 2020 in de Volkskrant en is hier te lezen.

Bart Chabot @ NYU

In september gaf Bart Chabot 2 dagen college aan studenten van de New York University. De twee colleges heetten ‘Some of the best writers are not to be found in literature, but in rock ‘n’ roll’ en ‘The Art of Performance’. Hieronder kunt u 3 filmpjes bekijken die gemaakt zijn tijdens deze colleges.