Introductie

Harry Cock

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936 – 2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorteeiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie...Lees meer

Biografie

Frank Martinus Arion (1936 - 2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorteeiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie en essays.

In Dubbelspel, zijn veelgeprezen en klassieke debuutroman uit 1973, is winnen of verliezen een zaak van leven en dood, die wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de vier personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao. Het boek, dat al eerder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend, is in 2006 uitverkoren voor de actie 'Nederland leest' van de CPNB, waarmee Arion een publiek van meer dan 700.000 lezers aan zich wist te binden. Door het hele land was Arion te gast op diverse programma's waar over zijn boek werd gediscussieerd.

In de decennia na Dubbelspel publiceerde hij de romans Afscheid van de koningin (1975), Nobele wilden (1978) en De laatste vrijheid (1995), die samen werden uitgegeven als Drie romans (2006). Alle drie worden ze gekenmerkt door een sociaal en politiek engagement, dat met de jaren actueel is gebleven. Het verband tussen de gijzelingen en kapingen in de jaren zeventig en nu is snel gelegd. Arion toont zich een gedreven en meeslepend verteller, die zich expliciet uitspreekt tegen zaken als racisme, onderdrukking en globalisering. De vrijheid waarnaar hij zoekt moet worden veroverd op politiek, economisch, cultureel en persoonlijk gebied.

In 2001 publiceerde Arion de verhalenbundel De eeuwige hond, en in het voorjaar van 2006 keerde Arion terug met De deserteurs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar over een vriendschap tussen vier mannen met geheel andere achtergronden die in het Amerika van de achttiende eeuw ten strijde trekken tegen de slavernij.

In 2009 verscheen van Arions hand de essaybundel Intimiteiten van het schrijven, een bundel beschouwingen over taal, literatuur en verbeelding.

In 2013 verschenen zijn verzamelde gedichten onder de titel Heimwee en de ruïne.