Introductie

© Annaleen Louwes

Hanneke Groenteman

Hanneke Groenteman (1939) werkte van 1962 tot 1973 bij Het Parool. Bij VARA-radio presenteerde ze o.a. de programma’s Hoor Haar en Ophef en Vertier. Bij de VPRO-televisie presenteerde ze het kunstprogramma op de zondagmiddag De Plantage en bij de NPS het programma Boeken op Zondag. Het eerste boek van Hanneke Groenteman, Doorzakken bij Jamin (2003),...Lees meer

Biografie

Hanneke Groenteman (1939) werkte van 1962 tot 1973 bij Het Parool. Bij VARA-radio presenteerde ze o.a. de programma’s Hoor Haar en Ophef en Vertier. Bij de VPRO-televisie presenteerde ze het kunstprogramma op de zondagmiddag De Plantage en bij de NPS het programma Boeken op Zondag.

Het eerste boek van Hanneke Groenteman, Doorzakken bij Jamin (2003), over de rol die eten speelt in haar leven en hoe ze daar mee omgaat, was een groot succes: er werden meer dan 75.000 exemplaren van verkocht en in 2007 verscheen een editie als luisterboek, voorgelezen door de schrijfster.

Het thema van eten en lichaam werd door Groenteman verder uitgewerkt in De dikke dame (2006), waarin ze het leven beschrijft van Henk van Beurden, die als 'dikke dame' optrad op kermissen door het hele land. Wat bewoog hem om vanaf zijn puberteit verkleed als vrouw als rariteit te kijk te zitten op kermissen? Opnieuw gaat Groenteman in op de dilemma’s die eten en dik zijn omringen, waarbij ze mooie herinneringen van de Dikke Dames vervlecht met haar eigen ervaringen, haar schaamte en haar verlangens.