Introductie

© Billie Glaser

Ingrid Hoogervorst

Ingrid Hoogervorst (1952) studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie in Amsterdam. Als literair criticus publiceerde ze in 2000 de interviewbundel Vreemdeling in eigen landschap. Over de schrijver als buitenstaander. In 2003 debuteerde ze met de roman Woede (2003), een combinatie van rauwe werkelijkheid, bittere humor en poëtische herinneringen aan een door de Tweede Wereldoorlog gedomineerde jeugd. Het...Lees meer

Biografie

Ingrid Hoogervorst (1952) studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie in Amsterdam. Als literair criticus publiceerde ze in 2000 de interviewbundel Vreemdeling in eigen landschap. Over de schrijver als buitenstaander. In 2003 debuteerde ze met de roman Woede (2003), een combinatie van rauwe werkelijkheid, bittere humor en poëtische herinneringen aan een door de Tweede Wereldoorlog gedomineerde jeugd. Het boek werd genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs en is in Duitsland verschenen onder de titel Die Wut der Anderen.
Hierna volgde de roman Spiegels (2005), die een scherp en humoristisch portret schetst van het vrije Amsterdamse studentenleven in de jaren zeventig. Haar derde roman Polsslag (2009) werd genomineerd voor de Halewyn Literatuurprijs en kreeg lovende besprekingen: ‘Polsslag is een impressionistisch geschreven verhaal vol dromerige flashbacks van broeierige zomerdagen, verdwaalde liefdes en één fatale vriendschap.’ – NRC Handelsblad.

Hoogervorst schreef essays en artikelen over vrouwen, literatuur en aanverwante zaken in oonder andere De Telegraaf, Trouw en HP/De Tijd. Sinds 2007 verzorgt ze de boekenrubriek in de Tros Nieuwsshow op Radio 1. Ze werkt als docent creatief schrijven ( proza en essay) aan de Schrijvers Vakschool te Amsterdam.