Introductie

©: Stephan Vanfleteren

Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999)....Lees meer

Biografie

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is in veertien talen vertaald.
In 2017 vierde De Bezige Bij het 30-jarig schrijverschap van Peter Verhelst met een bijzondere bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie onder de titel Koor. Voor het eerst maakte Verhelst een keuze uit de dertien dichtbundels die hij tot dan toe publiceerde, aangevuld met een aantal ongepubliceerde gedichten. Het is een koor geworden van 120 gedichten, die met elkaar een nieuwe samenzang aangaan.
In 2018 verscheen zijn langverwachte roman Voor het vergeten, die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Het is een vitale ode aan de kunst en de liefde, en aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Peter Verhelst schrijft ook het Poëziegeschenk van 2018 Wat ons had kunnen zijn. In november 2019 verschijnt de bundel ZON.