Introductie

Rik Launspach

Rik Launspach (1958) is schrijver, acteur en regisseur. Direct na zijn afstuderen op de toneelacademie in Amsterdam, richtte Rik Launspach twee toneelgezelschappen op, waaronder De Trust. Tussen ’88 en ’98 stond hij bijna elke dag op het toneel, speelde hoofdrollen in talloze films en tv-series en regisseerde verschillende stukken. In 1993 won hij het Gouden...Lees meer

Biografie

Rik Launspach (1958) is schrijver, acteur en regisseur.
Direct na zijn afstuderen op de toneelacademie in Amsterdam, richtte Rik Launspach twee toneelgezelschappen op, waaronder De Trust. Tussen ’88 en ’98 stond hij bijna elke dag op het toneel, speelde hoofdrollen in talloze films en tv-series en regisseerde verschillende stukken. In 1993 won hij het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film Oeroeg.
Eind jaren negentig brak hij zijn carriere in het theater af om zich - samen met zijn vrouw Marjolein Beumer - helemaal aan het schrijven te wijden. In 2006 kwam hun eerste korte film uit, een jaar later gevolgd door een televisieserie, en weer een jaar later door hun eerste grote speelfilm.
In 2009 verscheen zijn debuutroman 1953 over de Watersnoodramp. Het boek werd meer dan 100 000 keer verkocht en met succes verfilmd als 'De Storm'. Zijn tweede roman Man meisje dood verscheen op 1 september 2011. In november 2014 verscheen zijn romantweeluik Deus | Rex. Deus is een bewerking van Man meisje dood, Rex is het vervolg, dat ook als opzichzelfstaand boek te lezen is.

Radio

Rik Launspach sprak bij Nooit Meer Slapen over zijn romantweeluik Deus | Rex, een machtig homerisch epos over de liefde, een vader en een zoon, een oeroude strijd.

‘Je kijkt je ogen uit in Launspachs universum. Zoiets las je niet eerder.’ – de Volkskrant.