Introductie

Koen Broos

Walter van den Broeck

Walter van den Broeck (1941) begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis, later werd hij hoofdredacteur van de Turnhout Express. Na een aantal romans, waaronder Aantekeningen van een stambewaarder (1978), drong Van den Broeck door tot het grote publiek met Brief aan Boudewijn (1980). Hierin keert de hoofdpersoon met koning Boudewijn in zijn kielzog...Lees meer

Biografie

Walter van den Broeck (1941) begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis, later werd hij hoofdredacteur van de Turnhout Express. Na een aantal romans, waaronder Aantekeningen van een stambewaarder (1978), drong Van den Broeck door tot het grote publiek met Brief aan Boudewijn (1980). Hierin keert de hoofdpersoon met koning Boudewijn in zijn kielzog terug naar 12 augustus 1950, de dag na de beëdiging van de koning.

Het hoofdwerk van Van den Broeck is de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken, waarvoor Brief aan Boudewijn de opmaat vormde. Deze romans bevatten twee zich spiegelende niveaus, enerzijds bestaan ze uit duidelijk autobiografisch gekleurde herinneringen aan de jeugd van de auteur en zijn ouders (vooral in Het gevallen baken, het derde deel), anderzijds speelt de verbeelding een belangrijke rol, de fictionele situatie waarin de koning de auteur gevangen heeft gezet in de kelders van zijn kasteel. De koning wil hem pas vrijlaten wanneer hij kan uitleggen waarom hij schrijver is geworden, waar hij pas in deel vier, Het leven na beklag, een bevredigend antwoord op kan formuleren.

Van den Broeck is succesvol als schrijver van een groot aantal toneelstukken waaronder het spraakmakende Groenten uit Balen (1971, nieuwe editie met nawoord 2002). Recent verschenen van zijn hand de roman De beiaard en de dove man (2004), een nieuwe editie van Het beleg van Laken (2006) ter gelegengheid van de vijfenzestigste verjaardag van de auteur en de roman De veilingmeester (2007), een bibliothriller met een verrassende en vorstelijke ontknoping. Deze laatste roman werd geselecteerd voor de longlist van de Gouden Uil 2008. Hierna publiceerde hij de roman Terug naar Walden (2009), die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
In 2013 verscheen Het alfabet van de stilte, in 2015 De vreemdelinge.
Tijdens zijn loopbaan ontving Walter van den Broeck een groot aantal prijzen waaronder de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza (1982), de Henriëtte Roland Holst-prijs en de Staatsprijs voor Vlaamse toneelletterkunde voor zijn gehele toneelwerk.