De Bezige Bij

België

Een andere kijk op de geschiedenis van België

Rolf Falter zoekt de achterkant van de geschiedenis op en vindt daar verhalen die ons beeld van het verleden ingrijpend veranderen. Geschiedschrijving bestaat uit vooroordelen, alsof alles zich heeft afgespeeld volgens een uitgekiend scenario. België. Een geschiedenis zonder land is heel anders opgevat.

Falter is een meesterlijk verteller die de geschiedenis tastbaar maakt, en menselijk. Hij vertelt over Julius Caesar, die in Gallië als een ordinaire rover op zoek was naar buit. Over Karel de Grote, de vermeende vader van Europa, die de term ‘Europa’ niet eens kende. Over de Guldensporenslag, die een halve eeuw burgeroorlog in het noorden van Frankrijk op gang bracht. Over België, dat ontstond omdat Fransen en Engelsen het na 150 jaar beu waren om ervoor te vechten.

België. Een geschiedenis zonder land gaat over mensen die vooruit willen in het leven, over trots, dwaasheden, genialiteit en bekrompenheid, passie, moord en berusting. Geschiedenis is een kakofonie, het toeval haar dirigent.

Over België

Rolf Falter plaatst zijn vaderland in Europees perspectief en dat levert verrassende inzichten op.
Trouw

Mobiele versie afsluiten