De tuinkamer

Lilian Blom

Introductie

De tuinkamer

De tuinkamer

Lilian Blom
Gebonden: 17,99

In De tuinkamer beschrijft Lilian Blom de laatste weken van haar echtgenoot, de schrijver Louis Ferron. Openhartig, teder en scherpzinnig laat ze de intense emoties zien die...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's160
UitvoeringGebonden

Lilian Blom (1947) was twintig jaar de partner van de Haarlemse schrijver en dichter Louis Ferron. In 2006 publiceerde zij De tuinkamer, een boek over de laatste...

Lilian Blom

Samenvatting

In De tuinkamer beschrijft Lilian Blom de laatste weken van haar echtgenoot, de schrijver Louis Ferron. Openhartig, teder en scherpzinnig laat ze de intense emoties zien die hen beheersen vanaf het moment dat ze te horen krijgen dat Louis nog maar enkele weken te leven heeft.
Ze schrijft over de rol van de artsen, over hun kinderen, naaste vrienden en buren, en over de keuze voor euthanasie en de volstrekte eenzaamheid die haar al voor het overlijden van Louis overvalt. Ze noteert ook wat hij zelf niet meer kon opschrijven - over zijn hartverscheurende jeugd als oorlogskind van een Nederlandse moeder en een Duitse vader, over zijn latere leven, de zoektocht naar zijn vader, zijn dronkenschappen, zijn schrijverschap, en over hun huwelijk, dat mede door haar Joodse en zijn Duitse achtergrond van een diepe intensiteit was.
De tuinkamer is het aangrijpende verslag van het einde van dit leven dat ten volle is geleefd.

Leesclubvragen

1. De twee ‘hoofdpersonages’ in De tuinkamer zijn Louis Ferron en Lilian Blom. Hoe zijn hun karakters te typeren?

2. Vindt u dat er een vergelijking te maken is met Iris van John Bayley en I.M. van Connie Palmen? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er?

3. Hoe verhouden de twee elementen uit De tuinkamer zich tot elkaar: een gids tot het oeuvre van Louis Ferron versus een verslag van een afscheid?

4. De tuinkamer wordt geïllustreerd met fragmenten uit het werk van Louis Ferron: wat voor effect heeft dit op het verhaal?

5. In welke mate is er stilistische verwantschap tussen Lilian Blom en Louis Ferron?

6. De Tweede Wereldoorlog loopt als een rode draad door het leven en de liefde van Louis Ferron en Lilian Blom. Kunt u uitleggen waarom?

7. Welke rol speelt muziek in het verhaal?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij