Introductie

DIS

DIS

Marcel Möring
Mid-price: 15,00

Jakob Noach, tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, vestigt zich in de jaren vijftig als schoenmaker in Assen. Door zijn verbeeldingskracht en ondernemingsgeest weet...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's510
UitvoeringMid-price

Marcel Möring (1957) schreef de romans Mendels erfenis (1991, Geertjan Lubberhuizenprijs), Het grote verlangen (1992, AKO Literatuurprijs), In Babylon (1997, Gouden Uil Literatuurprijs), Dis (2006, F. Bordewijkprijs...

Marcel Möring

Samenvatting

Jakob Noach, tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, vestigt zich in de jaren vijftig als schoenmaker in Assen. Door zijn verbeeldingskracht en ondernemingsgeest weet hij zich in een aantal decennia te ontwikkelen tot de meest invloedrijke ondernemer van de stad. Dit geeft hem echter niet de genoegdoening voor het verlies van zijn ouders en broer en aan deze tragiek van de geschiedenis ontkomt de generatie na hem evenmin. Dis is Dantes benaming voor de stad in de hel. Marcel Möring modelleerde zijn nieuwe grote roman, die zich tijdens de nacht van de TT in Assen afspeelt, naar de Inferno. Maar de hel van Assen wordt niet bevolkt door overspeligen, bedriegers en moordenaars. In Dis wordt de hel bewoond door mensen die net als Jakob Noach speelbal zijn van hun tijd. Hun hel is de hel die gemaakt wordt door anderen. Dis is een rijke roman die verwijst naar literatuur, filosofie en historie; veelomvattend en zeer eigentijds.
Dis is onder meer verkocht aan HarperCollins USA en Luchterhand in Duitsland. In Engeland werd het door The Times bestempeld als ‘magnificent’.

Pers

Leesclubvragen

1. De nacht van 2 oktober 1942 was bepalend voor Jacob Noach. Zijn ouders werden weggevoerd. Is deze nacht te vergelijken met de nacht van de TT races in Assen?

2. Ondanks dat zijn huwelijk niet slaagt zal Jacob Noach niet officieel scheiden van Jetty Ferwerda. Welke motieven zijn hiervoor te bedenken?

3. Toen Chaja met het kopje naar haar vader liep telde zij tot zeventien? Wat zegt dit over haar en waarom onderscheidt zij zich hiermee van haar zusjes?

4. Wat is de relatie tussen Jacob Noach en Markus Kolpa?

5. Maak uw eigen top 3 van favoriete liedjes die in Dis worden genoemd.

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij