Dit boek redt je leven

A.M. Homes

Introductie

Dit boek redt je leven

Dit boek redt je leven

A.M. Homes
Mid-price: 15,00

Richard leidt een comfortabel maar leeg bestaan. Op een dag raakt hij na een heftige pijnaanval doordrongen van een diep besef: hij wil iets betekenen voor de...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's352
UitvoeringMid-price
VertalerGerda Baardman, Wim Scherpenisse

A.M. Homes wordt gezien als een van de beste Amerikaanse auteurs van dit moment. Na een jeugdroman en twee verhalenbundels verschenen de romans: Het einde van Alice,...

A.M. Homes

Samenvatting

Richard leidt een comfortabel maar leeg bestaan. Op een dag raakt hij na een heftige pijnaanval doordrongen van een diep besef: hij wil iets betekenen voor de mensen om hem heen. Het enige wat vanaf nu voor hem telt is de liefde voor zijn dierbaren, die hij lange tijd heeft verwaarloosd: zijn ouders, zijn briljante broer, zijn geliefde ex-vrouw en bovenal zijn van hem vervreemde zoon. Zal hij het ooit nog goed kunnen maken? Zal hij er eindelijk in slagen zinvolle relaties aan te knopen met de mensen om hem heen?

Dit boek redt je leven is een even geestig als ontroerend portret van een man die besluit zichzelf te veranderen. Met precisie en compassie en met een bijzonder gevoel voor humor schrijft A.M. Homes over wat er in het leven het meest toe doet: onze dromen en verlangens, en onze diepdoorvoelde, maar altijd tot mislukken gedoemde behoefte aan oprecht contact met anderen.

'Hij staat achter het glas en kijkt naar buiten. De stad ligt voor hem uitgespreid, gehuld in mistige sluimer. Lage druk. Wolken komen over de heuvels aanrollen en sijpelen uit barsten en kloven alsof de aarde zelf rooksignalen uitzendt. Beneden, helemaal onder aan de helling, zwemt een vrouw; haar lange bruine haar sliert achter haar door het water.'

Pers

Leesclubvragen

1. In de roman komt Richard opnieuw tot leven en wil zijn relaties met vrienden en familie verdiepen. Gelooft u dat individuele zelftransformatie mogelijk is? Kan een persoon veranderen door hun leven echt anders te leren leven?

2. In de loop van het verhaal maakt Richard verscheidene nieuwe mannelijke vrienden, zoals Anhil en Nic. Hoe maken volwassenen mannen vriendschappen en dat is een gemakkelijk of moeilijk iets voor hen te doen?

3. Henry David Thoreau zei eens dat “rijkdom de capaciteit is om het leven te ervaren.” Wat betekent het om iemand als Richard te zijn, die alles schijnt te hebben, maar toch voelt zijn leven zo leeg? Wat zegt dit over onze cultuur en over het eigentijdse Amerikaanse leven? Is het een andere manifestatie van de westerse consumentenmentaliteit: het kopen geluk?

4. ‘Amerikanen proberen altijd spirituele dingen van anderen, alsof ze zelf niks hebben,’ zegt Anhil op pagina 142. Geldt dit ook voor Nederland?

5. Richard en Cynthia proberen allebei hun leven terug te winnen. Op welke manieren helpen zij elkaar? Hoe zijn hun inspanningen gelijkaardig? Wie is meer succesvol?

6. Waarom is het voor Richard zo moeilijk om zijn ex-vrouw los te laten en waarom is het voor haar zo moeilijk om zich aan hem te verbinden?

7. De zoon van Richard, Ben, is diep beïnvloed door de afwezigheid van zijn vader in zijn leven. Bespreek de manieren waarop hun verhouding tijdens de tijd van Ben in Malibu evolueert.

8. Anhil geeft correcte raad en scherp commentaar op de Amerikaanse cultuur, ondanks zijn grappige versprekingen. Wat voor effect heeft hij op zijn omgeving gehad? Heeft hij een duidelijkere visie op de mensen en hun cultuur, omdat hij een immigrant is?

9. Richard leefde al een tijd een celibaat leven voor hij Sydney ontmoette. Wat betekent het om een nieuwe verhouding aan te gaan na zo’n lange tijd single geweest te zijn?

10. In het begin in de roman beschrijft Richard zijn eetgewoonten en zichzelf als “Mr. Healthy”: ‘Ik leef juist heel gezond. Ik eet de muesli die mijn diëtiste voor me maakt; die smaakt naar zaagsel. Ik drink sojamelk. Ik zondig nooit.’ (pag. 33) Van intraveneuze vitamines tot het assortiment van taarten: voedsel en het eten heeft een eigenaardige rol in de roman. Op welke manieren gebruikt de Homes voedsel en eten als metafoor?

11. ‘Richard denkt aan het huis op de heuvel, waar hij weer zal wonen, weer alleen zal zijn. Het idee terug te gaan naar dat verleden, de hele dag thuis niets te doen, vindt hij onverdraaglijk.’ (pag. 338) In plaats daarvan zegt hij aan het eind van het verhaal: ‘Ik laat me gewoon drijven, ik zie wel wat er gebeurt.’ Wat denkt dat er met hem gebeurt?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij