Een verhaal van liefde en duisternis

Amos Oz

Introductie

Een verhaal van liefde en duisternis

Amos Oz
Mid-price: 21,99

Amos Oz groeide op als enig kind van een afstandelijke, rationele vader en een romantische, depressieve moeder, in een kleine, volgepakte woning, waar boeken de hoofdbewoners zijn....Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.
Leesfragment

Over dit boek

Aantal pagina's648
UitvoeringMid-price
VertalerHilde Pach

Amos Oz (Jeruzalem, 1939-2018) schreef romans als Mijn Michaël, Volmaakte rust, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee....

Amos Oz

Samenvatting

Amos Oz groeide op als enig kind van een afstandelijke, rationele vader en een romantische, depressieve moeder, in een kleine, volgepakte woning, waar boeken de hoofdbewoners zijn. Ook hij neemt zijn toevlucht tot de wereld van de boeken en observeert zijn familieleden als tragikomische personages uit het werk van Tsjechov en Tolstoj. Als hij twaalf is, pleegt zijn moeder zelfmoord. Na deze dramatische gebeurtenis die zijn leven tekent, verruilt de jongen op zijn veertiende het claustrofobische ouderlijk huis voor het buitenleven in een kibboets, waar hij op een tractor rijdt en schrijver wordt.

Een verhaal van liefde en duisternis is een fenomenaal geschreven roman, vol prachtige metaforen, humor en tederheid. Op meesterlijke wijze vervlecht Oz het verhaal van zijn persoonlijke leven met honderdtwintig jaar familiegeschiedenis, die begint in Odessa en via Polen en Praag eindigt in het door vluchtelingen, pioniers en Holocaust-overlevenden bevolkte Israël. Oz is persoonlijk betrokken bij de hoogte- en dieptepunten in de culturele en politieke geschiedenis van het door oorlog getekende Israël. Een verhaal van liefde en duisternis is een groots en fabelachtig boek over een man, een familie en een natie, verwikkeld in een pijnlijke geschiedenis.

'Ik ben geboren en opgegroeid in een heel kleine woning op de begane grond, van zo’n dertig vierkante meter, met een laag plafond. Mijn ouders sliepen op een slaapbank die ’s avonds als hij uitgeschoven werd, de kamer bijna van wand tot wand besloeg. Vroeg in de ochtend duwden ze de bank diep weg in zichzelf, verborgen het beddengoed in het duister van de kist eronder, draaiden de matras om, sloten de zaak af, spreidden over het geheel een lichtgrijs kleed uit, legden er hier en daar een paar geborduurde oosterse kussentjes op, en zorgden daarmee dat elk teken van hun nachtelijke slaap verdwenen was. Zo diende de kamer hun niet alleen tot slaapkamer, maar ook tot werkkamer, bibliotheek, eetkamer en ook nog eens tot zitkamer.'

Leesfragment

Lees hier een fragment uit dit boek.

Download de gratis pdf.

Download hier Acrobat Reader

Leesclubvragen

1. Amos Oz noemt dit boek geen autobiografie maar een roman. Waarom doet hij dat en vindt u dat terecht?

2. Volgens Amos Oz zijn zijn ouders de hoofdpersonen van het boek. Bent u het daarmee eens?

3. In welke mate spreekt Amos Oz een oordeel uit over zijn ouders en zijn overige familieleden?

4. Amos Oz benadert de zelfmoord van zijn moeder heel omzichtig. Welke techniek gebruikt hij daarvoor en wat voor effect heeft dat?

5. Amos Oz schrijft niet alleen over zijn eigen leven, maar ook over dat van zijn ouders en grootouders. Welke hulpmiddelen gebruikt hij om dingen te beschrijven die hij zelf niet heeft meegemaakt?

6. Sommige familieleden worden veel uitvoeriger beschreven dan andere. Waarom is dat?

7. Ziet u parallellen tussen de zelfmoord van de moeder van de schrijver en de ontwikkelingen in de staat Israël?

8. Welke opvattingen over het zionisme heeft de schrijver in dit boek?

9. Amos Oz is niet alleen bekend als literair auteur, maar laat ook regelmatig zijn mening horen over het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Wordt uw waardering van het boek beïnvloed door zijn politieke opvattingen?

10. Wat zegt Amos Oz over de relatie tussen de lezer, de schrijver en het boek? Wat vindt u daarvan? Wat vindt u van het onderscheid dat hij maakt tussen verschillende soorten lezers?

11. Wat maakt de levensbeschrijving van deze Israëlische auteur en zijn familieleden interessant voor een Nederlands publiek?

12. Waarom beschrijft de auteur voornamelijk zijn jeugd en schrijft hij nauwelijks iets over zijn latere leven?

13. Kent u andere autobiografische werken van literaire auteurs, en kunt u verschillen en overeenkomsten noemen?

14. Kunt u in het boek motieven en thema’s terugvinden die in eerdere romans en verhalen van Amos Oz voorkomen?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij