De Bezige Bij

Een zaak van liefde

Aan het einde van de negentiende eeuw injecteert een oude vrijster in Bristol chocoladetaartjes met strychnine, in Parijs achtervolgt een artieste wekenlang haar overspelige echtgenoot en in New York schiet een steenrijke dame publiekelijk een architect dood. In Een zaak van liefde daalt Lisa Appignanesi aan de hand van drie rechtszaken af naar de lage driften van de mens, waar duistere passies en lusten kunnen leiden tot gruwelijke misdaden. Gebruikmakend van rechtbankverslagen, psychiatrische dossiers, brieven en krantenartikelen wekt de auteur in meeslepend proza de belle époque tot leven, een tijd waarin de pers het publiek op niet eerder vertoonde wijze liet meegenieten van scandaleuze intriges, wilde jaloezie en verboden verlangens.
Seksuele etiquette en maatschappelijke klassen, eer en een goede naam; dat alles staat op het spel in het theater van de rechtbank.

‘Op 16 maar 1914 ging een rijke, goedgeklede blonde vrouw van bijna veertig naar Gastinne-Renette, een winkel voor handvuurwapens, en kocht een browning, een automatisch pistool. Ze probeerde hem uit op de schietbaan in de kelder van de winkel en wist met drie van de zes kogels het doelwit te treffen. Daarna ging ze, gekleed in een formele middagjapon en met haar pistool verstopt in het bont van haar mof…’

Mobiele versie afsluiten