Het zwart en het zilver

Paolo Giordano

Introductie

Het zwart en het zilver

Het zwart en het zilver

Paolo Giordano
Gebonden: 17,99

Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst om Nora...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's160
UitvoeringGebonden
VertalerPietha de Voogd, Mieke Geuzebroek

Paolo Giordano (Turijn, 1982) heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen(2009) – verschenen in meer dan veertig landen – vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio...

Paolo Giordano

Samenvatting

Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst om Nora te verzorgen en hen te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf voor hen werken, maar ze is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie, het kompas dat het paar door windstilten en stormen loodst.
Als Signora A. hun plotseling door een ziekte wordt afgenomen, vallen ze in een diep gat. ‘Zij was de enige echte getuige geweest van de onderneming die we dag na dag volbrachten, de enige getuige van de band die er tussen ons was. Zonder haar blik voelden we ons in gevaar.’ Maar Nora en haar man moeten nog ontdekken dat zij inmiddels net zo sterk zijn geworden als Signora A.

In Het zwart en het zilver registreert Paolo Giordano op gevoelige wijze de schokken in het dagelijks leven van een jong gezin, de blijdschap en het verdriet, het onvermogen en het verlangen. Het is na De eenzaamheid van de priemgetallen en Het menselijk lichaam wederom een prachtig geschreven roman over liefde, verlies en eenzaamheid.

'Op mijn vijfendertigste verjaardag liet Signora A. plotseling de onverzettelijkheid varen die haar in mijn ogen meer dan elke andere karaktereigenschap kenmerkte, en verliet, reeds opgebaard in een bed dat veel te groot leek voor haar lichaam, de wereld die wij kennen.'

Pers

Leesclubvragen

1. In Het zwart en het zilver schrijft Giordano voor het eerst in de ik-persoon, terwijl hij in beide vorige romans in de derde persoon schreef. Waarom denk je dat hij deze keuze heeft gemaakt, en hoe ervaar jij als lezer dit nieuwe perspectief?

2. Net als in De eenzaamheid van de priemgetallen maakt Paolo Giordano gebruik van natuurkundige principes om menselijke gevoelens te beschrijven en begrijpen. Kun je uitleggen aan welke menselijke emoties Giordano uitdrukking wil geven met zijn titel Het zwart en het zilver? Waar zie je het zwart en het zilver terug bij zijn personages, en herken je de aantrekkingskracht tussen deze twee kleuren/gemoedstoestanden in je eigen relaties of in andere relaties in je omgeving?

3. Waarom noemen Nora en haar man Signora A. ‘Babette’?

4. Wat is de aantrekkingskracht van Signora A. voor de ik-persoon, terwijl zij toch een geheel ander karakter heeft?

5. Waar in de roman blijkt Signora A. voor het eerst meer voor het stel te zijn dan alleen de oppas?

6. Kun je uitleggen op welke manier Signora A. een veel essentiëlere rol en betekenis heeft in het leven van de ik-persoon en zijn vrouw Nora dan slechts die van huishoudster en verzorgster?

7. Paolo Giordano’s grote kracht ligt in het laten voelen van afstand, onbegrip en misverstand tussen mensen zonder die direct te benoemen of te beschrijven. Kun je voorbeelden noemen van scènes waaruit de verwijdering tussen de ik-persoon en Nora blijkt?

8. Ken je andere voorbeelden van een dergelijke derde persoon in je eigen leven of in andere literatuur of films die zo essentieel is voor een relatie dat de relatie bij het wegvallen van die persoon een geheel andere vorm krijgt?

Mocht u de vorige twee romans van Giordano ook gelezen hebben:

9. In hoeverre komt in Het zwart en het zilver het thema van de eenzaamheid uit Giordano’s debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen terug?

10. En in hoeverre speelt in deze roman het thema van het menselijk lichaam uit zijn tweede roman Het menselijk lichaam weer een rol?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij