Kleinstaterij!

Vincent Stuer

Introductie

Kleinstaterij!

Kleinstaterij!

Vincent Stuer
E-book: 9,99

Vincent Stuer vertelt verhelderend over het nationalisme en de gevolgen ervan voor Europa In Kleinstaterij! gaat Vincent Stuer op zoek naar de essentie van het nationalisme en...Lees meer

Direct leverbaar
Bezorging
Je ontvangt het e-book direct in je mail. Niks ontvangen? Controleer je spam-box.

Over dit boek

Aantal pagina's240
UitvoeringEbook

Vincent Stuer (1975) is speechwriter van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Solvay Fellow aan de VUB. Voordien was hij woord- en penvoerder van Karel De Gucht...

Vincent Stuer

Samenvatting

Vincent Stuer vertelt verhelderend over het nationalisme en de gevolgen ervan voor Europa

In Kleinstaterij! gaat Vincent Stuer op zoek naar de essentie van het nationalisme en de gevolgen van de nationalistische golf voor de Europese Unie. Vincent Stuer is een gedreven verteller met een verrassende kijk op onze geschiedenis en onze toekomst.

De natiestaat lijkt helemaal terug. De Europese verkiezingen werden in veel lidstaten gewonnen door eurokritische en anti-Europese politici. Burgers verzetten zich tegen de afb raak van de nationale soevereiniteit. Grenzen zijn nodig, klinkt het, en identiteit is een positieve kracht. Mensen als Nigel Farage en Marine Le Pen beuken in op de Europese Unie. Maar tegelijk leggen separatistische bewegingen in Schotland, Catalonië en Vlaanderen net de nadruk op hun pro-Europese uitgangspunten. De interne grenzen van Europa staan niet ter discussie.

Toch kan de nieuwe opstoot van nationalisme een existentieel probleem worden. De politieke verwarring die uit de botsing der naties kan volgen, hangt Europa als een donkere wolk boven het hoofd. De nieuwe natiestaten zullen ontdekken dat soevereiniteit anno 2014 niet meer is wat het ooit was. Een ontnuchtering die zich alleen tegen het Europese project kan keren.