Legende van een zelfmoord

David Vann

Introductie

Legende van een zelfmoord

Legende van een zelfmoord

David Vann
Mid-price: 15,00

Roy Fenn is nog jong wanneer zijn vader – een mislukte tandarts en een matige visser – op zijn geliefde boot de loop van zijn geweer in...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.

Over dit boek

Aantal pagina's256
UitvoeringMid-price
VertalerArjaan van Nimwegen

David Vann (1966) werd geboren op het eiland Adak in Alaska en bracht zijn jeugd door in Ketchikan. Zijn debuut Legende van een zelfmoord werd een wereldwijd...

David Vann

Samenvatting

Roy Fenn is nog jong wanneer zijn vader – een mislukte tandarts en een matige visser – op zijn geliefde boot de loop van zijn geweer in zijn mond steekt en de trekker overhaalt. De rest van zijn leven komt Roy altijd weer uit bij die ene, allesbepalende gebeurtenis die een schaduw over zijn jeugd werpt.

In het semi-autobiografische Legende van een zelfmoord keert David Vann na dertig jaar terug naar het Alaska van zijn jeugd. Hij vertelt scherpzinnig en met een ongekende precisie over het tragische huwelijk van zijn ouders, hun onvermijdelijke scheiding en de beslissende momenten van zijn leven. Het resultaat is een opmerkelijk teder verhaal over verlies, overleving en een ontgoochelende liefde.

'Ik had een Morris Minor samen met je moeder. Het was een klein autootje, een soort pretparkwagentje, en een van de ruitenwissers was stuk, dus ik hing altijd met een arm uit het raam om aan de ruitenwissers te frutselen. Je moeder was in die tijd gek op velden met herik en wilde er op zonnige dagen altijd langsrijden, overal in de buurt van Davis. Er waren in die tijd meer velden en minder mensen. Dat was overal ter wereld zo.'

Pers

Discussievragen

1. ‘Ichtyologie’ is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar vissen. Wat is het belang van vissen in dit verhaal? Hoe moeten we ze zien? En waarom wordt het verhaal van de vader niet direct verteld?

2. Wat begrijpt de jongen in ‘Rhoda’? En de vader? En Rhoda?

3. De structuur in ‘Een legende over goede mannen’ is die van een reeks portretten, losjes gebaseerd op Geoffrey Chaucers klassieke verhaal Legend of Good Women en op de traditionele beschrijvingen van de levens van heiligen (en het woord ‘legende’ in de titel van het boek heeft óók die betekenis: een reeks portretten). Waarom is het belangrijk om over al deze mannen te lezen? Wat is het nut?

4. De enorme ommekeer middein in de novelle Sukkwan Island was een grote verrassing voor de auteur. Hij had geen idee dat dit zou gebeuren totdat hij halverwege die zin was. Wat is het belang van die gebeurtenis?

5. Welke rol speelt de natuur in Sukkwan Island?

6. Waar zoekt Roy naar in ‘Ketchikan’? En wat vindt hij?

7. ‘Het hogere blauw’ heeft dezelfde structuur als ‘Ichtyologie’, maar is geschreven in de stijl van een fabel. Het dient als de epiloog van het boek. het verhaal is gesitueerd in Fairbanks, de plaats waar de vader van de auteur zelfmoord pleegde. Waarom verbergt de jongen zich in een kast?

8. Is dit boek eerder een verhalenbundel of een roman? Behoren de verhalen samen gelezen te worden om extra betekenis te krijgen? En welke overeenkomst is denkbaar tussen Legende van een zelfmoord en Geoffrey Chaucers Legend of Good Women (1387)?

9. Waarom verandert de stijl van verhaal tot verhaal?

10. Vann’s vader pleegde zelfmoord in 1980. Hij was ontrouw geweest, en met zijn ex-vrouw nog aan de telefoon, schoot hij zich door zijn hoofd. Legende van een zelfmoord vertelt echter een ander verhaal. Waarom schrijft de auteur niet over de daadwerkelijke gebeurtenis?

11. Is fictie een methode om de onwerkelijkheid van iemands zelfmoord te kunnen begrijpen? Kan het lezen van Legende van een zelfmoord helpen bij het krijgen van inzicht in een dergelijke daad?

Discussietips samengesteld door De Bezige Bij