Introductie

Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.
Leesfragment

Over dit boek

Aantal pagina's240
UitvoeringPaperback

Hagar Peeters (1972) studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Haar performance op het Double Talk-festival in...

Hagar Peeters

Samenvatting

Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert.
Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

‘Alle richtingen waarin hij die avond het hoofd bewoog, was hij uit gegaan. Hij had de hele horizon gehad, en meer.’

Pers

Leesfragment

Lees hier een fragment uit dit boek.

Download de gratis pdf.

Download hier Acrobat Reader

Leesclubvragen

1. De verhalen van Malva en Hagar grijpen op bepaalde punten in elkaar. Waar gebeurt dat onder meer?

2. Wat waren de politieke omstandigheden waaronder de dichter Pablo Neruda leefde?

3. Waarom wordt wel gedacht dat hij geen natuurlijke dood is gestorven?

4. Waarom koos Hagar Peeters als kindervrienden voor Malva juist voor Oskar Matzerath, Lucia Joyce en Daniel Miller?

5. Waarin verschilt Oskar van de andere kinderen?

6. Malva praat in dit verband met Hagar over de term ‘moral luck’ (bedacht door de filosoof Bernard Williams). Zou je ‘luck’ hier ook kunnen vertalen met ‘mazzel’? En wat vind je van de daarnaast gebruikte term ‘moreel’?

7. Welke redenen kunnen er zijn, waardoor (beroemde) maatschappelijk betrokken mensen zich afkeren van wat veel dichterbij om aandacht vraagt?

8. Welke uiteenlopende stijlen (of genres) introduceert Hagar in haar boek? En hoe vind je dat dat werkt?

Discussietips samengesteld door Judith Zeeman voor de Boekensalon.

 

Video

Boektrailer Malva

vpro malva