Mens dier ding

Alfred Schaffer

Introductie

Mens dier ding

Alfred Schaffer
Paperback: 19,99

Wat weten we weinig van de roemruchte Sjaka – zijn leven hangt aan elkaar van roddel en achterklap. Hij is een machthebber, een held, een verschrikking, uitvinder...Lees meer

Op voorraad
Voor 20:00 besteld, morgen in huis Bezorging
Bestellingen op zaterdag en zondag worden op dinsdag geleverd m.u.v. pakketpost. Volg je pakket via de track&trace-code.
Leesfragment

Over dit boek

Aantal pagina's144
UitvoeringPaperback

Alfred Schaffer (1973) is dichter, docent en vertaler. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te verhuizen, waar hij...

Alfred Schaffer

Samenvatting

Wat weten we weinig van de roemruchte Sjaka – zijn leven hangt aan elkaar van roddel en achterklap. Hij is een machthebber, een held, een verschrikking, uitvinder van de korte steekspeer. Maar ook een asielzoeker, een dichter, een weeskind, een oude man die zit te verpieteren in een verpleeghuis. Hij dooft een vuur met zijn blote voet, zijn hobby’s zijn schaken, vissen en met de auto eropuit trekken. Is hij ook de man die op de snelweg gaat liggen en uiteindelijk vermist raakt?
In de bundel Mens Dier Ding, Schaffers eerste sinds Kooi (2008), maakt de lezer kennis met de overblijfselen van een mythe, aan de hand van korte dagboekfragmenten, monologen, herinneringen, brieven en meer. Het verhaal van een leven dat nooit het onze is geweest maar zich toch zo schrikbarend dichtbij moet hebben afgespeeld. Uiteindelijk is hij een doodnormaal verzinsel, net als iedereen.

‘ Water, stilte, draaiende motoren
wind die in het gras gaat liggen
alles hoor ik door elkaar.
De mooiste muziek van de wereld!

Pers

Leesfragment

Lees hier een fragment uit dit boek.

Download de gratis pdf.

Download hier Acrobat Reader

Alfred Schaffer genomineerd voor Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

Mens Dier Ding van dichter Alfred Schaffer is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016. De jury, Mirjam van Hengel en Frits Spits, vond deze bundels een van de beste drie van alle Nederlandstalige poëzie die de afgelopen twee jaar verscheen.

De andere genomineerden zijn Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig en Peter Verhelst Wij totale vlam. De winnaar wordt tijdens een feestelijke uitreiking op vrijdag 18 maart bekend gemaakt.

Opvallend is dat alle drie de dichters buiten Nederland wonen. Schaffer woont en werkt in Zuid-Afrika. Vanhauwaert en Verhelst zijn Vlamingen. Alle drie publiceren ze poëzie bij Nederlandse uitgevers. In totaal werden er 138 poëziebundels ingezonden voor de negende Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2010 won Alfred Schaffer al eerder de Ida Gerhardt Poëzieprijs met zijn dichtbundel Kooi. Andere prijswinnaars zijn Kees ’t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Henk van der Waal en Pieter Boskma.

Uitreiking
Op vrijdagavond 18 maart wordt de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in de Buitensociëteit van het Zutphense theater Hanzehof. De jury presenteert vanaf 20.00 uur op een feestelijke manifestatie het leesverslag van de bundels en genomineerde dichters treden op. Hoofdact is muzikant en cabaretier Mike Boddé.

Kaartjes voor deze avond zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen of via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.