Opgebouwd uit hetzelfde

Jan Fontijn

Introductie

Opgebouwd uit hetzelfde

Opgebouwd uit hetzelfde

Jan Fontijn
E-book: 9,99

Sinds enige jaren draait het in de psychiatrie niet meer alleen om de ouder-kindrelatie. Meer en meer wordt ook de broer-zusterrelatie als een belangrijke sleutel gezien voor...Lees meer

Direct leverbaar
Bezorging
Je ontvangt het e-book direct in je mail. Niks ontvangen? Controleer je spam-box.

Over dit boek

Aantal pagina's256
UitvoeringEbook

Jan Fontijn was werkzaam als universitair docent Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde verschillende studies over het genre van de biografie en schreef de veelgeprezen...

Jan Fontijn

Samenvatting

Sinds enige jaren draait het in de psychiatrie niet meer alleen om de ouder-kindrelatie. Meer en meer wordt ook de broer-zusterrelatie als een belangrijke sleutel gezien voor het analyseren van de psyche. Literatuurhistoricus en biograaf Jan Fontijn is al zijn leven lang gefascineerd door de vaak hartstochtelijke verhoudingen tussen broers en zusters. Dat komt niet in de laatste plaats door zijn eigen jeugd in een groot, katholiek, Amsterdams gezin, waarover hij op ontroerende wijze heeft geschreven in zijn roman Biefstuk en benzine.
In Opgebouwd uit hetzelfde bestudeert Fontijn de broer-zusterrelaties van een groot aantal bekende auteurs. Hiermee plaatst hij de levens van Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Stendhal, Gustave Flaubert,Willem Frederik Hermans, Jean Genet en anderen in een nieuw licht. Uitvoerig komen elementen als toewijding, wedijver, jaloezie, hartstocht, vijandschap, wreedheid, liefde, inspiratie en rouw aan de orde. Fontijn analyseert hoe de verhoudingen tussen broers en zusters ook literair zijn verwerkt.
Opgebouwd uit hetzelfde is een aanstekelijk boek dat enkele grootheden uit de wereldliteratuur vanuit een verrassend perspectief benadert.

Lees ook