Pleidooi tegen enthousiasme

Coen Simon

Introductie

Pleidooi tegen enthousiasme

Pleidooi tegen enthousiasme

Coen Simon
E-book: 4,99

Waarom we iedereen volgen, maar niemand geloven

Direct leverbaar
Bezorging
Je ontvangt het e-book direct in je mail. Niks ontvangen? Controleer je spam-box.

Over dit boek

Aantal pagina's92
UitvoeringEbook

Coen Simon (1972) is filosoof en schrijver. Hij heeft geschreven voor Trouw, de Correspondent en Filosofie Magazine. Daarnaast schreef hij onder andere de boeken Kijk de mens...

Coen Simon

Samenvatting

‘Wij zijn geen doemdenkers. Echt niet. No fucking way.’ Hoe hartstochtelijk we ook pleiten voor een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, antivaxer, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel.
Niet de waarheid, maar het enthousiasme is het overtuigingsmiddel. ‘Mensen kopen niet wát jij doet, maar waaróm je het doet,’ is het motto van een TED Talk met meer dan 46 miljoen views. En zo is het, we horen liever ideas worth spreading? dan harde feiten.
Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift, die zo gemakkelijk zonder feiten kan. Want terwijl enthousiasme viraal gaat, ligt de waarheid in het midden – ergens tussen glutenvrije onzin en feitenvrije bullshit.

Video