De Bezige Bij

Verontwaardiging

Amerika 1951, het tweede jaar van de Koreaanse Oorlog. Marcus Messner, een ijverige, gezagsgetrouwe en gevoelige jongen uit Newark, New Jersey, begint aan zijn tweede jaar aan de provinciaalse, conservatieve campus van Winesburg, Ohio. Waarom studeert hij daar en niet aan de plaatselijke universiteit van Newark, waar hij zich oorspronkelijk had ingeschreven? De reden is dat zijn overbezorgde vader, een robuuste, hardwerkende buurtslager, gek geworden lijkt te zijn van angst voor de alomtegenwoordige gevaren die zijn geliefde zoon bedreigen.

Volgens zijn getergde en afgematte moeder komen zijn vaders angsten voort uit liefde en trots. Dat mag zo zijn, maar zijn vaders gedrag leidt tot zo veel woede bij Marcus dat hij niet langer bij zijn ouders kan blijven wonen. Hij vertrekt en probeert ver van Newark, op een universiteit in het Midden-Westen, zijn eigen weg te vinden en zich te verstaan met de gewoontes en beperkingen van een andere Amerikaanse wereld.

Verontwaardiging , het negenentwintigste boek van Philip Roth, vertelt het coming-of-age-verhaal van deze jongeman en gaat daarnaast in op de beangstigende mogelijkheden en bizarre hindernissen die het leven biedt. Het is een verhaal over onervarenheid, dwaasheid, intellectuele weerstand, seksuele ontdekkingen, moed en verkeerde beslissingen, verteld met de inventieve energie en scherpzinnigheid die Roth eigen zijn. Het is zowel een verrassende afwijking van de beschrijvingen van het ouder worden in zijn recente romans als een indrukwekkende bijdrage aan zijn verkenningen van de impact van de Amerikaanse geschiedenis op het leven van het kwetsbare individu.

Mobiele versie afsluiten