De Bezige Bij

Vroeger is een ander land

Relaas van acht aangespoelde jonge levens

Vroeger is een ander land gaat over zeven jongens en een meisje wier veelal ongewilde reis voorlopig in België is geëindigd. Catherine Vuylsteke deelde een schooljaar met hen. Ze noteert hun verhalen, ontrafelt hun verleden en probeert hun toekomstdroom te begrijpen. In dit indringende boek onthult Vuylsteke de achterkant van onze wereld.

De jongeren wisten, zoals de Afghaanse Massood, niet eens dat ze vertrokken. Of ze wachtten, zoals de Ghanese Benjamin, anderhalf jaar lang op ‘het juiste schip’. De Sri Lankaanse Amalraj ontvluchtte het oorlogsgeweld. Zijn Guinese leeftijdsgenoot Mamadou ging op de loop voor het mes van zijn eigen vader. Ze werden op tienduizenden kilometers afstand van elkaar geboren, maar het lot liet hen hier aanspoelen, vol verwachtingen en achtervolgd door oude demonen.

Harde, zielige maar ook spannende verhalen waarvan je als lezer niet graag wil dat ze stoppen. Je weet ook dat ze voor de hoofdpersonen zelf niet stoppen.
NRC Handelsblad

Het knappe van Vuylsteke is dat het door de spanningsboog in haar verhalen niet uitmaakt of ze over groot of klein leed gaan – je wilt steeds weten hoe het afloopt.
NRC Handelsblad

Mobiele versie afsluiten