Op 12 april vindt in De Brakke Grond in Amsterdam de Nederlandse première van De vreemde smetten plaats, met dichter Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski, zanger-gitarist van de Belgische band dEUS, in de hoofdrol. Het wordt een show met vaderlandse gedichten, polyfone gezangen, liederen van Schubert, slechte grappen, irritante onzin en veel te lange gitaarsolo’s.

Nasr en Pawlowski waren in 2009 in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien met de roemruchte voorstelling Geletterde Mensen. Kort na deze succesvolle tournee werd Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands. De gedichten die hij in die hoedanigheid schreef, werden bijeengebracht in de bundel Mi have een droom (2013). Nu zijn ambtstermijn vervuld is, zullen de twee vrienden wederom de krachten bundelen. Het thema van De vreemde smetten is, toepasselijk, ‘vaderland’. Want wat is dat eigenlijk, een vaderland?

Nasr en Pawlowski zullen in maart en april 2013 rondtrekken door Vlaanderen en Nederland. Is het een concert? Is het een voorstelling? Is het theater? Nee, het zijn: De vreemde smetten!

Over De vreemde smetten:
‘Als waren ze in de wei aan het vliegeren, zo durft dit duo de toon tot verhevenheid te laten stijgen, om dan via relativerende knipogen het touw weer in te halen. **** – De Standaard
‘Als Mauro De vreemde smetten op akoestische wijze beëindigt, dan weet je weer waar deze mannen toe in staat zijn: tot veel. Ze hebben goede smaak. Ze barsten van het talent. Ze zien er niet onaardig uit. Ze hebben elkaar graag.’ – De Morgen

Meer informatie over de speeldata van De vreemde smetten is hier te vinden.