Nieuws / De Aanslag Album van het Jaar 2015

02.03.2016

De Aanslag Album van het Jaar 2015

De stripprijs voor Album van het Jaar is toegekend aan de graphic novel De Aanslag van Milan Hulsing. Dat werd bekend gemaakt tijdens de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk.

Bij de uitreiking werd De aanslag geprezen als niet alleen het beste album van het jaar, maar ook als een van de meest bijzondere strips die in de afgelopen jaren is verschenen. Bij de nominaties schreef de zeskoppige jury, met onder meer tekenaar Marcel Ruijters en onder leiding van stripjournalist Cok Jouvenaar, al over De aanslag:

‘Zeer knap en gedurfd hoe Hulsing dit meesterwerk uit de Nederlandse literatuur naar zijn hand zet. Tel hierbij het smaakvolle en verrassend kleurgebruik op en je hebt een in alle opzichten bijzonder boek.’

Aan de prijs voor Album van het Jaar is geen geldbedrag verbonden; wel ontving Hulsing een bronzen penning met reliëfafbeelding en een oorkonde.

Milan Hulsing gaat de komende weken op signeertoernee. Deze zal beginnen op zaterdag 5 maart, van 12:00 tot 16:00 uur bij Stripboekenwinkel Bul Super, Breestraat 20, Delft.

Over De Aanslag:

De Aanslag vertelt het spannende en tragische verhaal van Anton Steenwijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op jonge leeftijd bij een represaille van de Duitsers zijn vader, moeder en broer verliest. In zijn volwassen leven probeert Steenwijk via ontmoetingen met betrokkenen de ware toedracht van deze noodlottige gebeurtenis te achterhalen.

In deze graphic novel geeft de veelgeprezen tekenaar Milan Hulsing met zijn raadselachtige en kleurrijke beelden een geheel eigen interpretatie van Harry Mulisch’ klassieke en zeer succesvolle roman.

‘Als Harry had kunnen tekenen, had hij De Aanslag precies zo verbeeld.’ – Kitty Saal, weduwe van Harry Mulisch

Meer over de auteur

Milan Hulsing

Milan Hulsing (Amsterdam, 1973) studeerde af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam en publiceerde als illustrator en striptekenaar in onder meer de vpro-gids, Hollands Maandblad en het Algemeen Dagblad. Hulsing won tweemaal een Stripschapspenning en maakte animaties voor films (van o.a. Sylvia Kristel en Paul Verhoeven).

Milan Hulsing

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020