De Bezige Bij

Prachtige nieuwe delen van de Volledige Werken van W.F. Hermans

‘Deze mandarijnen hebben mij de laatste acht jaar als kogels aan het been gehangen. De hoop dat er nu iets mee gebeuren gaat, brengt mij in een opgewekte stemming, iets wat niet onopgemerkt voorbij mag worden gegaan.’

Zo beantwoordde Willem Frederik Hermans zijn uitgever Geert Lubberhuizen bij het aanbieden van zijn Mandarijnen op zwavelzuur in 1963. In deze verzameling polemische artikelen demonstreerde Hermans naar eigen zeggen ‘hoe de suikertentoonstelling van de Nederlandse Letterkunde georganiseerd wordt door knoeiers, prutsers, beddespreiders en zangerige intriganten, die beurtelings prijzen krijgen en prijzen uitdelen, heulen met de overheid en elkaar verraden, hoereren met de dagbladpers, of zich laten kopen door uitgevers.’ Hij kon toen nog niet weten dat hij Mandarijnen op zwavelzuur in eigen beheer zou moeten uitgeven, omdat geen enkele uitgever zijn vingers hieraan wilde branden.

Als onderdeel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans verschijnt deze week Mandarijnen op zwavelzuur alsnog, een schitterende facsimile uitgave. Inclusief het supplement met alle commentaren, waardoor het een compleet Mandarijnenoverzicht wordt dat niet mag ontbreken in uw boekenkast.

Tevens verschijnt deze week Volledige Werken 6, met daarin Hermans’ laatste romans. Waaronder Au pair en Ruisend gruis. 

Mobiele versie afsluiten