Nieuws / 27 november: de Grote Hermans Avond in De Rode Hoed

30.10.2013

27 november: de Grote Hermans Avond in De Rode Hoed

Op woensdag 27 november vindt in de Rode Hoed de presentatie plaats van De mislukkingskunstenaar van Willem Otterspeer. Dit eerste deel van de Willem Frederik Hermans-biografie verschijnt op 28 november. Tijdens de Grote Hermans Avond zal Henk Pröpper, uitgever/directeur van De Bezige Bij, het welkomstwoord verrichten. Tommy Wieringa zal Willem Otterspeer toespreken en redacteur Thomas van den Bergh gaat met de biograaf in gesprek.

De avond zal tevens worden opgeluisterd met een unieke literaire gebeurtenis. Kort na de oorlog schreef Willem Frederik Hermans de theatertekst ‘De hemelvaart der dwaze maagden’, maar dit komische stuk in twee bedrijven zou nooit worden opgevoerd. Regisseur Carel Alphenaar zal samen met enkele studenten theaterwetenschappen deze absurde toneeltekst eenmalig ten uitvoer brengen.

Toegang tot de avond is gratis, aanmelden is verplicht via de website van SPUI25. Locatie: de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam. Tijd: 20.00-22.00 uur.

Over De mislukkingskunstenaar. Willem Frederik Hermans. Biografie, deel 1 (1921 – 1952):
Hoewel hij zei weinig fiducie te hebben in de biografie, besefte Willem Frederik Hermans heel goed dat ook zijn eigen leven na zijn dood onderwerp zou worden van studie. Mede daarom legde hij een immens archief aan, waar biograaf Willem Otterspeer zich de afgelopen tien jaar op meticuleuze wijze doorheen werkte.
In deze biografie voert Otterspeer ons langs de belangrijkste episoden uit de eerste helft van Hermans’ leven. Maar behalve een nauwgezette reconstructie van de periode 1921-1952, biedt De mislukkingskunstenaar ook een nieuwe en belangwekkende visie op deze schrijver. Een schrijver die gevangen zat in zijn eigen ambitie om ‘alles’ tot stand te brengen. Een schrijver die gedoemd was onder die ambitie te bezwijken. Een schrijver voor wie de mislukking het belangrijkste motief van zijn leven en werken werd.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was fysisch geograaf, schrijver, dichter en essayist, is de auteur van een groot en talloze malen bekroond oeuvre. Bij De Bezige Bij verschijnen zijn Volledige Werken.

Willem Otterspeer (1950) is hoogleraar universiteitsgeschiedenis in Leiden. Hij was biograaf van de filosoof G.J.P.J. Bolland en bezorgde de briefwisselingen tussen Hermans en Gerard Reve en tussen Hermans, Rudy Kousbroek en Ethel Portnoy.

Meer over de auteur

Willem Otterspeer

Willem Otterspeer (1950) was lange tijd hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Leiden en is nu met emeritaat. In de loop daar jaren schreef hij verschillende boeken over de geschiedenis van deze universiteit. Hij schreef onder andere Bolland, de veelgeprezen biografie van de hoogleraar G.J.P.J. Bolland, waarvoor hij de Eureka-prijs en de Biografie-prijs ontving. Ook...

Willem Otterspeer
Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (1921-1995) studeerde fysische geografie in Amsterdam, promoveerde in 1955, was tot 1973 lector aan de Groningse universiteit, vestigde zich als schrijver in Parijs om de laatste jaren van zijn leven door te brengen in Brussel. Hermans schreef een enorm en veelzijdig oeuvre en hij geldt als een van de grootste Nederlandstalige schrijvers....

Willem Frederik Hermans

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020