Nominaties De Inktaap 2012 bekend

De genomineerde boeken voor De Inktaap 2012 zijn bekend: De schilder en het meisje van Margriet de Moor (Tiplijst AKO Literatuurprijs 2010, Longlist Libris Literatuur Prijs 2011), De maagd Marino van Yves Petry (winnaar Libris Literatuur Prijs 2011) en Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck (winnaar AKO Literatuurprijs 2010).

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury’s van de drie ‘grote’ literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Hun hoogst gewaardeerde titels worden genomineerd voor De Inktaap. Omdat de Gouden Uil dit jaar niet werd uitgereikt is er gekozen voor een alternatief. De schilder en het meisje van Margriet de Moor staat zowel op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2010 als op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2011. Het werk is daarom een terechte nominatie voor De Inktaap 2012.

De jonge juryleden, tussen 16 en 18 jaar oud, krijgen van september 2011 tot februari 2012 de tijd om de genomineerde boeken te lezen en te beoordelen. In totaal worden er ca. 70 jury’s in Nederland, 70 in Vlaanderen, 12 in Suriname en 3 in Curaçao samengesteld van elk ca. 15 leerlingen. Er doen elk jaar ca. 2.000 juryleden mee.

Op 12 maart 2012 wordt De Inktaap voor de elfde keer uitgereikt tijdens een feestelijke slotdag in de Doelen in Rotterdam. De deelnemende scholieren kunnen daar de auteurs van de genomineerde boeken ontmoeten en interviewen, met elkaar debatteren over de boeken en zelf geschreven recensies voordragen. Verder zijn er verschillende optredens en wordt aan het einde van de dag De Inktaap 2012 uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, en wordt uitgevoerd door stichting Villanella te Antwerpen en stichting Passionate Bulkboek te Rotterdam en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.