Op vrijdag 9 maart om 14.00 uur wordt in de Singelkerk in Amsterdam het boek Een krankzinnig avontuur van Hans van Mierlo gepresenteerd, in aanwezigheid van o.a. Alexander Pechtold, Guy Verhofstadt en de kinderen van Van Mierlo. De presentatie is open voor publiek.

Hans van Mierlo was de meest vernieuwende Nederlandse politicus van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Op cruciale momenten heeft hij zijn stem verheven, tégen verzuiling en de betonnen macht, vóór directere vormen van democratie. Zijn betekenis voor de Nederlandse politiek kan moeilijk worden overschat. Hij voelde als geen ander aan wat er mis was met onze democratie en wist kernachtig te verwoorden wat ter discussie gesteld moest worden: ‘De vanzelfsprekendheid van de macht en het ontbreken van het zelfreinigend vermogen van diezelfde macht.’

Zijn werk – redevoeringen, voordrachten en spraakmakende essays – wordt gekenmerkt door een heldere, laconieke toon, door humor en eruditie, door een uniek gevoel voor de tijdgeest, door een passie voor duidelijke taal, voor authenticiteit, voor transparantie van politiek en democratie. Alle reden om zijn belangrijkste geschriften bijeen te brengen in een fors boek. Ernst Bakker, Edmond Hofland, Annath Koster, Lennart van der Meulen en Carla Pauw maakten de selectie. Dit indrukwekkende boek verschijnt twee jaar na zijn overlijden.

De boekpresentatie vindt plaats tijdens een bijeenkomst in de Singelkerk, Singel 452 te Amsterdam. De eerste exemplaren zullen worden aangeboden aan de kinderen van Hans van Mierlo, Stanja en Olivier, en aan Alexander Pechtold. Europarlementariër Guy Verhofstadt en uitgever Robbert Ammerlaan zullen spreken. Tevens worden er fragmenten vertoond uit de VPRO-documentaire Wat ik nog steeds te schrijven droom.

Zie voor meer informatie over deze avond: www.spui25.nl

De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk.