De Bezige Bij

Erasmusprijswinnaar A.S. Byatt in Nederland

Op 8 december ontvangt de internationaal zeer geliefde Britse auteur A.S. Byatt (1936) de Erasmusprijs 2016 voor haar bijdrage aan het genre Life Writing, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat.

Zondag 4 december was zij te gast bij VPRO Boeken. Ze werd wereldberoemd met Obsessie (Possession), waarmee ze in 1990 de Booker Prize won. In 1999 werd zij verkozen tot Dame of the British Empire. U kunt de uitzending via haar boekenpagina en auteurspagina terugkijken.

In VPRO Boeken vertelde zij onder andere over haar meest recente boek Pauw en Wijnrank: Over William Morris en Mariano Fortuny. Dit rijkelijk geïllustreerde boek opent een venster naar het leven, de ontwerpen en de passies van twee charismatische, doch heel verschillende kunstenaars. Mariano Fortuny werd geboren als telg van een Spaanse aristocratische familie, gevoed door de zonovergoten culturen van Kreta en Knossos. William Morris was een Britse ambachtsman, in de ban van de Noordse mythen. Met hun revolutionaire uitvindingen en textielwerken stonden zij beiden aan de wieg van nieuwe vormen van kunst.

A.S. Byatt sprak ook over haar Klein zwart verhalenboek, dat dit jaar is verschenen. Blaadjes ritselen in een donker woud. Twee vrouwen van middelbare leeftijd keren terug naar het bos waar ze in hun jeugd speelden, eindelijk bereid om de confrontatie aan te gaan met hun angsten en herinneringen aan het vreemde dat ze destijds zagen. Klein zwart verhalenboek bevat geheimzinnige, soms schokkende en altijd verrassende verhalen. In  vijf lange verhalen weet A.S. Byatt op magistrale wijze folklore en sprookjes met het alledaagse bestaan te verbinden.

 

Mobiele versie afsluiten