De Bezige Bij

Ad Fransen over Vaderskind bij VPRO Boeken

Ad Fransen was te gast bij VPRO Boeken, waar hij met Wim Brands sprak over zijn nieuwste boek, Vaderskind. Het interview is hier terug te zien.

Over Vaderskind

Een kind dat op de verjaardag van Hitler wordt geboren en ook nog eens Adolf wordt genoemd, is haast gedwongen te speuren naar het oorlogsverleden van zijn vader.

Ad Fransen weigert al heel jong de verhalen te geloven die de ronde doen over zijn vader, die SS’er was. Pas nu zijn vader er niet meer is, licht hij stukje bij beetje het doopceel van zijn familie. Hij schetst een nerveus huishouden dat wordt geplaagd door de naweeën van de Tweede Wereldoorlog.

Telkens als de zoon dichter bij de waarheid komt, knaagt het dilemma of hij zelf geen verraad pleegt, of hij het oorlogsverleden van zijn vader wel moet onthullen.
In Vaderskind geeft Ad Fransen met eerlijk en nietsontziend proza deze vader een stem en verlost hij zichzelf van een geheim.

Over Ad Fransen
Ad Fransen (1955) is journalist en redacteur van HP/De Tijd. Hij publiceerde onder meer De nadagen van Gerard Reve, een portret van Gerard Reve, waarover NRC Handelsblad schreef: ‘Dit verhaal kon Reve zelf niet meer schrijven, maar hij kan tevreden zijn over zijn plaatsvervanger.’ In 2005 verscheen bij De Bezige Bij het succesvolle en veelgeprezen boek Coke, een openhartig relaas over een cokeverslaving, dat vele malen werd herdrukt. Dat boek werd in 2012 gevolgd door Het meisje met de mooiste heupen, waarin de verteller na vijfendertig jaar samen met zijn jonge geliefde, ‘het meisje met de mooiste heupen’, terugkeert naar de Kapotte Stad, de plek van zijn jeugd.

Mobiele versie afsluiten