Nieuws / Alfred Schaffer genomineerd voor Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

03.02.2016

Alfred Schaffer genomineerd voor Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

Mens Dier Ding van dichter Alfred Schaffer is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016. De jury, Mirjam van Hengel en Frits Spits, vond deze bundels een van de beste drie van alle Nederlandstalige poëzie die de afgelopen twee jaar verscheen.

De andere genomineerden zijn Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig en Peter Verhelst Wij totale vlam. De winnaar wordt tijdens een feestelijke uitreiking op vrijdag 18 maart bekend gemaakt.

Opvallend is dat alle drie de dichters buiten Nederland wonen. Schaffer woont en werkt in Zuid-Afrika. Vanhauwaert en Verhelst zijn Vlamingen. Alle drie publiceren ze poëzie bij Nederlandse uitgevers. In totaal werden er 138 poëziebundels ingezonden voor de negende Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2010 won Alfred Schaffer al eerder de Ida Gerhardt Poëzieprijs met zijn dichtbundel Kooi. Andere prijswinnaars zijn Kees ’t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Henk van der Waal en Pieter Boskma.

Uitreiking
Op vrijdagavond 18 maart wordt de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in de Buitensociëteit van het Zutphense theater Hanzehof. De jury presenteert vanaf 20.00 uur op een feestelijke manifestatie het leesverslag van de bundels en genomineerde dichters treden op. Hoofdact is muzikant en cabaretier Mike Boddé.

Kaartjes voor deze avond zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen of via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl.

Meer over de auteur

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (1973) is dichter, docent en vertaler. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te verhuizen, waar hij als docent verbonden was aan de Universiteit van Kaapstad. Tussen 2007 en 2010 was hij fondsredacteur van De Bezige Bij. In 2011 vertrok hij opnieuw naar Zuid-Afrika, waar...

Alfred Schaffer

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020