De Bezige Bij

Alfred Schaffer gevraagd voor De Ingreep: Wintertuin als poëziecurator

 

Op 29 augustus treedt Alfred Schaffer op in het Middelheim Museum in Antwerpen, in het kader van De Ingreep: Wintertuin als poëziecurator. Ook zullen Bernard Dewulf, Hélène Gelèns, en Maarten Inghels bijdragen aan het project.

Literair Productiehuis Wintertuin treedt bij De Ingreep op als poëziecurator van tentoonstellingen in musea. Dichters worden uitgenodigd om in poëzie te reageren op beeldende kunst. Ze bezoeken de tentoonstelling, spreken met curatoren en kunstenaars en schrijven vervolgens werk dat een poëtisch commentaar of een toevoeging is op het beeldend werk.

Wintertuin brengt de nieuwe gedichten samen in een schaduwcatalogus, die gepresenteerd wordt tijdens de Ingreep: een programma met voordrachten op zaal en debat met dichters en kunstenaars. De Ingreep vond onder meer plaats in Museum Boymans van Beuningen Rotterdam, Jan Cunen Oss, Het Zeeuws Museum, de Appel Amsterdam, het MMKA Arnhem.

In samenwerking met Antwerpen Boekenstad en het Middelheim Museum zal de komende Ingreep plaatsvinden tijdens de expositie Nieuwe Monumenten. Naast de creatie van een viertal nieuwe gedichten op basis van deze tentoonstelling, wordt er een lezing gepland met de dichters en zal de schaduwcatalogus worden aangeboden. Dit vindt plaats op 29 augustus. Wintertuin vraagt de dichters om in juni of juli het Middelheimmuseum te bezoeken en een gedicht te schrijven dat geïnspireerd is op Nieuwe Monumenten.

Mobiele versie afsluiten