De Bezige Bij

Alfred Schaffer wint Awater Poëzieprijs 2014

De dichtbundel Mens Dier Ding van Alfred Schaffer heeft de Awater Poëzieprijs 2014 gewonnen. Dat werd in het nieuwe nummer van poëzietijdschrift Awater bekend gemaakt. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ kozen uit alle bundels van het afgelopen jaar de dichtbundel die zij het meest waarderen. Alfred Schaffers nieuwe bundel Mens dier ding werd met een ruime meerderheid als winnaar gekozen.

Over Mens dier ding werd onder andere gesteld:
“In Mens Dier Ding staat de Zuid-Afrikaanse verzetsheld/tiran Shaka Zulu centraal, maar Alfred Schaffer viert bovenal dat poëzie vrijheid is in taal en vorm. Wat een verademing!” en “Een indrukwekkende, monumentale bundel, die erin slaagt zijn spankracht 141 pagina’s lang te behouden: mythologische geschiedenis, een anachronistische, gefabuleerde biografie van Sjaka Zoeloe en sciencefiction in één. Een ingenieus opgebouwde bundel rond een werkelijk verzinsel.”

Op woensdag 4 februari a.s., aan het eind van de Week van de Poëzie, zal de prijs tijdens het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam officieel aan Alfred Schaffer worden uitgereikt.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- die dit jaar voor de zevende keer werd uitgereikt. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan ‘beroepslezers’ (medewerkers van onder andere De Volkskrant, De Morgen, Het Parool, Vrij Nederland, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top 3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top 3 kregen de bundels punten toegekend. De prijs werd vorig jaar toegekend aan Tempel van Mustafa Stitou, het jaar daarvoor aan Menno Wigmans Mijn naam is Legioen.

Mobiele versie afsluiten