De Bezige Bij

Alicja Gescinska op shortlist Socratesbeker

Met haar boek Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid staat Alicja Gescinska op de shortlist van de Socratesbeker.

De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. In april, de Maand van de Filosofie, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Alicja Gescinska is ervan overtuigd dat muziek eerder een verheffende dan een verderfelijke kracht bezit en een grote rol kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Daar staan we vandaag de dag te weinig bij stil. In het onderwijs is muziek nauwelijks nog van belang, en in het dagelijks leven zien we het vooral als bron van ontspanning, ter verstrooiing of vertroosting. In dit heldere essay toont Gescinska op overtuigende wijze dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. Muziek laat ons thuiskomen in onszelf, en vormt ons thuis in de wereld.

Alicja Gescinska (1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Aan de universiteit van Gent promoveerde ze tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College. In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, waarmee ze de Debuutprijs 2017 won.

Klik hier voor meer informatie over de Socratesbeker.

 

Mobiele versie afsluiten