Amos Oz heeft dit jaar de Franz Kafka-prijs gewonnen. De bekendste auteur uit Israël krijgt de prestigieuze prijs voor zijn fantasierijke beschrijvingen van het leven in de Joodse staat.

De Franz Kafka-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Franz Kafka Genootschap in Praag voor schrijvers wier werk ‘aan lezers appelleert ongeacht hun afkomst, nationaliteit of cultuur’. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Philip Roth, Elfriede Jelinek, Haruki Murakami en Harold Pinter. Oz krijgt de prijs en de 10.000 dollar aan prijzengeld tijdens een ceremonie op donderdag 24 oktober a.s.

De prijs werd toegekend door een internationale jury onder voorzitterschap van de Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki.
Amos Oz is bekend vanwege zijn gebruik van humor en verbeeldingskracht in boeken die in meer dan 40 talen vertaald zijn. Oz won diverse literaire prijzen en geldt ieder jaar als een van de kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur. De auteur is daarnaast een van de bekende voorvechters van een twee-statenoplossing voor Israël en Palestina.

Romans van zijn hand zijn o.a. Mijn Michaël, Volmaakte rust, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee. In 2002 verscheen zijn magnum opus, de autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis.