De Arkprijs van het Vrije Woord gaat dit jaar naar de klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois. Het Arkcomité looft De Wever en Gantois voor hun inspanningen om de klimaatverandering hoog op de politieke agenda te plaatsen ‘zonder te willen polariseren en met de nodige nuance en waardigheid’. Bij Uitgeverij De Bezige Bij verscheen op 8 maart het boek Wij zijn het klimaat van Anuna De Wever en Kyra Gantois.

In 2018 was de Arkprijs voor het Vrije woord voor PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International, dat zich inzet voor vrije meningsuiting en vervolgde schrijvers. In het recente verleden ging de prijs ook naar onder anderen Wim Distelmans, Christine Van Broeckhoven, Marleen Temmerman, David van Reybrouck, Luc Huyse, Philippe Van Parijs, Paul De Grauwe, Jeroen Olyslaegers en nieuwssite Apache.be.

De Arkprijs is een symbolische prijs, die personen voor het voetlicht wil brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. Hij wordt uitgereikt op woensdag 29 mei in Antwerpen.