De Bezige Bij

Ari Deelder schrijft biografie van haar vader J.A. Deelder

 

 

Ari Deelder gaat de biografie van J.A. Deelder schrijven. Ze werkte jaren met haar vader samen in de Deelder B.V. en heeft als geen ander toegang tot alle persoonlijke bronnen. Het boek zal medio 2022 verschijnen.

Voor het eerst worden de overvolle magazijnen van het Deelder-archief volledig uitgeplozen om de lezer zo dicht mogelijk bij het werk en het leven van J.A. Deelder te brengen. Ari Deelder zal via de gedichten en verhalen van haar vader op zoek gaan naar de inspiratiebronnen in zijn werk en in zijn leven van 1944 tot 2019. Dit levert een bijzonder beeld op van J.A. Deelder als schrijver en als mens, die duidelijk, ook na zijn dood, nog heel wat te vertellen heeft.

Jules Deelder was een icoon, natuurlijk in Rotterdam, maar ook ver daarbuiten. Hij was dichter, schrijver, muzikant, performer, nachtburgemeester, levenskunstenaar. Duister, belezen, vol humor. No-nonsense, een wijze zwarte raaf. Nog maar kort geleden werd hij vijfenzeventig. Op 24 november 2019 werd dat uitbundig gevierd, met een staande ovatie in de Doelen. Vijf weken later moesten we afscheid van hem nemen, en daarmee van een tijdperk.
Ari Deelder, dochter van, zal dit tijdperk geheel in stijl optekenen: met de rebelse, Rotterdamse no-nonsense stem die haar zo sterk met haar vader verbindt.

VOOR ARI

Lieve Ari
Wees niet bang

De wereld is rond
en dat istie al lang

De mensen zijn goed
De mensen zijn slecht

Maar ze gaan allen
dezelfde weg

Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt

Je komt uit het water
en gaat door het vuur

Daarom lieve Ari
Wees niet bang

De wereld draait rond
en dat doettie nog lang

Ari Deelder werd in 1985 in Rotterdam geboren, als dochter van Jules Deelder en beeldend kunstenaar en ontwerper A.M.C. Fok, die hun creatieve genen aan hun dochter doorgaven: Ari Deelder is schrijver, film- en theatermaker en dj. Ze werkte jaren met haar vader samen in de Deelder B.V.

J.A. Deelder werd op 24 november 1944 geboren in Rotterdam-Overschie. De eerste schreden in zijn carrière als performer voor een groot publiek zette hij tijdens de legendarische manifestatie Poëzie in Carré, in februari 1966, waar hij optrad tussen namen als Roland Holst, Reve, Campert, Buddingh’, Kouwenaar, Hanlo, Vinkenoog en Nooteboom. Deelder stierf op 19 december 2019 te Rotterdam. Hij werd, tot zijn eigen verbazing, vijfenzeventig jaar oud.

 

Alles blijft
Alles gaat voorbij
Alles blijft voorbijgaan

 


© foto: A.M.C. Fok
Mobiele versie afsluiten