De Bezige Bij

Arjen van Veelen genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2018

Arjen van Veelen is met Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2018. De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie.

Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016) en Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017). Een jury bestaande uit 100 lezers leest en oordeelt. Een tweede jury bestaande uit de Hebban-redactie en een aantal boekverkopers leest uiteindelijk de drie beste debuten en kiest hieruit een winnaar. De Hebban Debuutprijs 2018 wordt in september uitgereikt.

Over de Hebban Debuutprijs

De shortlist is bepaald op basis van de statistische gegevens op Hebban: hierbij wordt ondermeer gekeken naar de ‘lezersactiveit’ van de boeken (de boekenplanken), de beoordelingen (recensies en sterren) en de populariteit van de boeken op basis van de historische gegevens van de Hebban Ranking. Lezers kregen de mogelijkheid om hun favoriete debuut van het afgelopen jaar te nomineren. Deze lezersstem is meegewogen bij de bepaling van de shortlist.

De shortlist bestaande uit 8 tot maximaal 12 boeken wordt gelezen door een 100-koppige lezersjury samengesteld uit Hebban recensenten, leden van de genreclubs en lezers. Zij zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke top 3 die gelezen gaat worden door een schaduwjury bestaande uit de Hebban redactie en een aantal boekverkopers.

Zie voor meer informatie hier.

Mobiele versie afsluiten