Nieuws / Avond met Alessandro Baricco en Bas Heijne over Italiaanse klassiekers

12.08.2015

Avond met Alessandro Baricco en Bas Heijne over Italiaanse klassiekers

De Bezige Bij is al 70 jaar de uitgever van talrijke grote Italiaanse auteurs. Om dat te vieren verschenen deze zomer drie prachtige Italiaanse klassiekers. De romans zijn ingeleid door drie veelgeprezen hedendaagse auteurs: Paolo Giordano, Alessandro Baricco en Bas Heijne. Op zondag 30 augustus zal Bas Heijne met Alessandro Baricco in gesprek gaan over De laatste dag van Beppe Fenoglio en De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani. Een bijzondere ontmoeting tussen twee scherpzinnige denkers en auteurs. Alessandro Baricco komt exclusief voor deze avond naar Amsterdam.

Het gesprek zal plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en u bent welkom vanaf 20:00 uur. De toegang is gratis, maar het wordt wel aangeraden om een plek te reserveren.

Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u hier terecht.

Over Alessandro Baricco
Alessandro Baricco (1958) is een van de meest gevierde hedendaagse Italiaanse auteurs. In 1997 brak hij internationaal door met zijn roman Zijde en sindsdien worden al zijn romans en essays wereldwijd vertaald. Baricco’s werk is met talloze internationale prijzen bekroond. Bij De Bezige Bij verschenen eerder Dit verhaal, City en De barbaren. Baricco woont in Turijn.

Over Bas Heijne
Bas Heijne (1961), schrijver en essayist, publiceerde twee romans (Laatste woorden uit 1984 en Suez uit 1992) en verschillende verhalen- en essaybundels. Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2004 verscheen De werkelijkheid, een veelgeprezen essays over kunst. Voor zijn bundel Hollandse toestanden (2005) ontving hij de Henriëtte Roland Holst-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verscheen in 2007 Onredelijkheid, een veelbesproken essay over de nieuwe behoefte aan identiteit die Nederland in zijn greep houdt.

Over De laatste dag van Beppe Fenoglio
De laatste dag speelt zich direct na de Tweede Wereldoorlog af. De jonge hoofdpersoon Ettore keert terug naar zijn ouderlijk huis. Nu hij als partizaan twintig mannen heeft aangevoerd, kan hij zich moeilijk aanpassen aan het gewone leven en is het routinematige werk onder een baas voor hem ondenkbaar geworden. Hij sluit zich aan bij twee andere ex-partizanen, die in hun levensonderhoud voorzien door diefstal en afpersing. Wanneer zijn vriendin Vanda zwanger blijkt te zijn, ziet hij zich gedwongen zijn levenswijze radicaal te veranderen.

Over De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani
Aan de rand van Ferrara ligt een vervallen villa, omringd door een grote, parkachtige tuin, waar de geheimzinnige Finzi-Contini’s wonen. Ze beschikken er over een kleine eigen synagoge, een bibliotheek en een tennisbaan. Als de plaatselijke tennisclub joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini’s hun privétennisbaan ook voor hun stadsgenoten open te stellen. En zo raakt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog plotseling in de ban van de verlichte, weelderige droomwereld van professor Finzi-Contini en zijn verleidelijke dochter Micòl.

Meer over de auteur

Bas Heijne

Bas Heijne (1961), schrijver en essayist, publiceerde twee romans ( Laatste woorden uit 1984 en Suez uit 1992) en verschillende verhalen- en essaybundels. Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2004 verscheen De werkelijkheid, veelgeprezen essays over kunst. Voor zijn bundel...

Bas Heijne
Alessandro Baricco

Alessandro Baricco (Turijn, 1958) is een van de belangrijkste hedendaagse Italiaanse auteurs, wiens boeken in talloze landen vertaald worden. Naast romans en novellen, die meerdere malen zijn bekroond en in het Nederlands zijn verschenen als Oceaan van een zee, Land van glas, Zijde, City, Zonder bloed, Dit verhaal, Emmaüs, MrGwyn en Driemaal bij dageraad, schreef...

Alessandro Baricco

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020