De Bezige Bij

Avond met Alessandro Baricco en Bas Heijne over Italiaanse klassiekers

De Bezige Bij is al 70 jaar de uitgever van talrijke grote Italiaanse auteurs. Om dat te vieren verschenen deze zomer drie prachtige Italiaanse klassiekers. De romans zijn ingeleid door drie veelgeprezen hedendaagse auteurs: Paolo Giordano, Alessandro Baricco en Bas Heijne. Op zondag 30 augustus zal Bas Heijne met Alessandro Baricco in gesprek gaan over De laatste dag van Beppe Fenoglio en De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani. Een bijzondere ontmoeting tussen twee scherpzinnige denkers en auteurs. Alessandro Baricco komt exclusief voor deze avond naar Amsterdam.

Het gesprek zal plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en u bent welkom vanaf 20:00 uur. De toegang is gratis, maar het wordt wel aangeraden om een plek te reserveren.

Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u hier terecht.

Over Alessandro Baricco
Alessandro Baricco (1958) is een van de meest gevierde hedendaagse Italiaanse auteurs. In 1997 brak hij internationaal door met zijn roman Zijde en sindsdien worden al zijn romans en essays wereldwijd vertaald. Baricco’s werk is met talloze internationale prijzen bekroond. Bij De Bezige Bij verschenen eerder Dit verhaal, City en De barbaren. Baricco woont in Turijn.

Over Bas Heijne
Bas Heijne (1961), schrijver en essayist, publiceerde twee romans (Laatste woorden uit 1984 en Suez uit 1992) en verschillende verhalen- en essaybundels. Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2004 verscheen De werkelijkheid, een veelgeprezen essays over kunst. Voor zijn bundel Hollandse toestanden (2005) ontving hij de Henriëtte Roland Holst-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verscheen in 2007 Onredelijkheid, een veelbesproken essay over de nieuwe behoefte aan identiteit die Nederland in zijn greep houdt.

Over De laatste dag van Beppe Fenoglio
De laatste dag speelt zich direct na de Tweede Wereldoorlog af. De jonge hoofdpersoon Ettore keert terug naar zijn ouderlijk huis. Nu hij als partizaan twintig mannen heeft aangevoerd, kan hij zich moeilijk aanpassen aan het gewone leven en is het routinematige werk onder een baas voor hem ondenkbaar geworden. Hij sluit zich aan bij twee andere ex-partizanen, die in hun levensonderhoud voorzien door diefstal en afpersing. Wanneer zijn vriendin Vanda zwanger blijkt te zijn, ziet hij zich gedwongen zijn levenswijze radicaal te veranderen.

Over De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani
Aan de rand van Ferrara ligt een vervallen villa, omringd door een grote, parkachtige tuin, waar de geheimzinnige Finzi-Contini’s wonen. Ze beschikken er over een kleine eigen synagoge, een bibliotheek en een tennisbaan. Als de plaatselijke tennisclub joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini’s hun privétennisbaan ook voor hun stadsgenoten open te stellen. En zo raakt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog plotseling in de ban van de verlichte, weelderige droomwereld van professor Finzi-Contini en zijn verleidelijke dochter Micòl.

Mobiele versie afsluiten