Nieuws / Avond over Virginia Woolf met Marjolijn van Heemstra

15.09.2015

Avond over Virginia Woolf met Marjolijn van Heemstra

Ze staat bekend als een van de grootste schrijvers en denkers van de twintigste eeuw: Virginia Woolf. Haar boeken, waaronder Mrs. Dalloway, To the lighthouse, Orlando en het essay A room of one’s own behoren tot de hoogtepunten uit de literatuur van het interbellum. Ze wordt gezien als “de zuster van Shakespeare, als de George Eliot van de 20e eeuw, als een literaire Medusa, Mona Lisa, Marilyn Monroe, en Madonna ineen”. Haar gedachtegoed en werk leeft tot op de dag van vandaag voort, hetgeen verschillende auteurs op een speciale avond zullen uitdragen.

Op zondag 27 september organiseert De Balie vanaf 20.00 uur het programma ‘Grote Denkers: Virginia Woolf’. De Bezige Bij-auteur Marjolijn van Heemstra is een van de sprekers die zal vertellen hoe deze beroemde schrijfster haar werk en denken geïnspireerd heeft. Anderen die aan het woord komen zijn Stine Jensen, Jannah Loontjens, Sarah Meuleman en Cathelein Aaftink. Uitgangspunt zijn diverse vraagstukken als ‘Hoe relevant zijn Woolf’s woorden voor de huidige tijd?’ en ‘Hebben vrouwelijke schrijvers van nu een “room of one’s own”?’ Ook zal “het Amerikaanse beeld van onverschrokken, lesbische feministe en haar Engelse imago van geniale, maar diep ongelukkige schrijfster van een licht snobistische upper-middle class afkomst” uitgebreid worden geanalyseerd.

Virginia Woolf’s romans Tussen de bedrijven vertaald en ingeleid door Erwin Mortier) en het vermaarde Mrs. Dalloway (met een nawoord door Yannick Dangre) zijn in recente, vertaalde uitgaven verkrijgbaar bij De Bezige Bij. Tussen de bedrijven (1941) was de laatste en meest toegankelijk roman die Virginia Woolf schreef voor haar tragische zelfmoord, en deze was volgens haar eigen woorden essentiëler dan alles wat ze daarvoor had geschreven. Het klassieke meesterstuk Mrs. Dalloway (1925), over de elegante en perfecte gastvrouw van begin vijftig die haar voormalige aanbidder tegenkomt, is een proeve van vitale weemoed en geldt als een van de meest vernieuwende en feministische romans uit dat tijdperk.

De Balie belooft “een avond over het leven, werk, en gedachtegoed van een van de grootste en meest vooruitstrevende vrouwelijke schrijvers uit de geschiedenis. Met schrijvers en denkers van nu gaan we in gesprek over Virginia Woolf als inspiratiebron en de relevantie van haar literaire en filosofische woorden.” Kaarten en meer informatie vindt u via de website van De Balie.

Meer over de auteur

Virginia Woolf

Virginia Woolf werd in 1882 in Londen werd geboren en maakte in 1941 een einde aan haar leven. Ze werd beroemd door haar innovatieve romans, feministische essays, dagboeken en brieven. Haar bekendste werken zijn Mrs Dalloway, Een kamer voor jezelf, Orlando, Naar de vuurtoren en Tussen de bedrijven.

Virginia Woolf

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020