Schrijver en radio-presentator Bart Stouten heeft de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 gewonnen. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt op de Beurs voor Kleine Uitgevers. De Inktslaaf is bedoeld voor ‘boeken die ten onrechte geen aandacht kregen’.

Van de vijf nominaties kwam Stouten’s Kersen eten om middernacht als winnaar naar voren. Het NRC Handelsblad over het boek:

“Nederlanders zullen Kersen eten om middernacht anders lezen dan Belgen. Dat komt doordat de auteur ervan, Bart Stouten, ‘de meest welluidende radiostem van Vlaanderen is’. Stouten (1956) blikt terug op zijn leven alsof hij de jeugd beschrijft van een personage met wie de lezer al vertrouwd is. Dat leven is een gesublimeerd leven, want op jonge leeftijd worden alle voorvallen al gezien in het licht van de kunst. De passage die dit het best illustreert is die waarin Stouten, een kind nog, zijn ouders en zusje verliest in een auto-ongeluk. Voor rouwen gunt hij zichzelf geen tijd, het interesseert hem veel meer wat Marcel Proust over zoiets zou schrijven. De wijze waarop Stouten de kunsten bezingt als een middel om je juist niet te schikken naar de afstompende realiteit heeft soms iets kokets, maar verveelt dankzij de vrijmoedigheid geen moment.”