Moellah Omar is sinds 2001 de meest gezochte terrorist geweest, na Osama Bin Laden. De V.S. beloofden 10 miljoen dollar aan de persoon die zijn verblijfplaats zou onthullen. Tot op heden tasten de geheime en militaire diensten wereldwijd in het duister over zijn bestaan, nadat hij in 2001 het leiderschap van de taliban overdroeg. De Nederlandse journalist Bette Dam onthult in haar boek Op zoek naar de vijand hoe dicht de Amerikanen al die tijd onbewust bij moellah Omar waren. Dams boek verschijnt donderdag 21 februari bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Bette Dam reconstrueert als eerste westerse journalist het leven van Omar en doet baanbrekende ontdekkingen over het leven van moellah Omar, voor en na 9/11. 
Moellah Omar heeft zich van 2001 tot zijn dood in 2013 verscholen in de Afghaanse provincie Zabul en niet in Pakistan zoals lang het vermoeden was.

Amerikaanse militairen hadden hun basis jarenlang op een uur wandelen van moellah Omar, al die tijd waren ze vlak in zijn buurt. Tijdens een grootschalige zoekactie kwamen soldaten zelfs in zijn huis, zonder hem te vinden.

 

Op basis van riskant veldwerk en grondig onderzoek plaatst Dam in Op zoek naar de vijand de taliban in een nieuw perspectief. Ze laat zien hoe de taliban, binnen het frame van de ‘war on terror’, door westerse overheden en media van potentiële bondgenoot tot te vernietigen vijand werden gemaakt. Dam beschrijft hoe een land en zijn bevolking met brute kracht werden ontwricht en in een oorlog belandden die onnodig was.

 

Bette Dam woonde vier jaar in Afghanistan, waar ze onder meer werkte als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Daarnaast publiceert ze in The Guardian en Vrij Nederland en is ze een veelgevraagd Afghanistanexpert in Nederlandse en internationale media en bij verschillende overheden. Ze doceert over Afghanistan aan de prestigieuze École de Sciences Politiques in Parijs. In 2009 verscheen haar boek Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis.