Nieuws / Bezige Bij-auteurs op Dichters in de Prinsentuin

25.06.2015

Bezige Bij-auteurs op Dichters in de Prinsentuin

Dichters in de Prinsentuin vindt dit jaar plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juli. Naast zijn vertrouwde plek in de renaissancistische Prinsentuin, in het hartje van Groningen, vinden sommige programma-onderdelen in de Puddingfabriek plaats.

Dichters in de Prinsentuin
17 t/m 19 juli
Prinsentuin – Gratis
Openingsavond – 5 euro
Voorstelling Mischa Andriessen – 5 euro
Slotavond Deeldeliers – 10 euro
Passepartout plus festivalbloemlezing – 25 euro

Programma
In het weekend van 17 t/m 19 juli treden onder meer Erik Lindner, Andy Fierens, F. van Dixhoorn, Charlotte Mutsaers en Mischa Andriessen op.

Op vrijdag is er een bijzondere openingsvoorstelling. Vier jonge dichters uit vier verschillende windstreken dragen voor. In- en uitgeleid door hoboïste Marlies van Gangelen dragen Ghayath Almadhoun (Syrië) Paul Farley (Engeland) Jaume C. Pons Alorda (Catalonië) en Sigurbjörg Thrastardóttir (IJsland) voor, samen met hun vertalers. Tevens wordt de festivalbloemlezing gepresenteerd.

Op zaterdag zijn er tientallen voordrachten in de Prinsentuin van Groningen. Voordrachten in de loofgangen en op het theeveld wisselen elkaar af. In korte voordrachten van maximaal tien minuten presenteren dichters uit Nederland en Vlaanderen zich aan het publiek. Dichters in de Prinsentuin gaat daarbij niet altijd voor de grootste namen, maar hoopt ook met onbekende dichters te verrassen.
Dichters in de Prinsentuin gaf Mischa Andriessen de opdracht dit jaar een voorstelling te schrijven met klassiek muzikanten. Deze voorstelling is zaterdagavond te bekijken.

Op zondag opnieuw tientallen voordrachten in de Prinsentuin. Net als op zaterdag opent de middag op het theeveld en verplaatst het publiek zich na vijfenveertig minuten naar de loofgangen, waar tussen de haagbogen dichters voordragen. Op zondagavond is er buiten een kampvuur, waar ook daar nog kan worden geluisterd naar poëzie, binnen kan worden gedanst op muziek van Jules Deelder en de Deeldeliers!

Het volledige programma kunt u bekijken op de site van Dichters in de Prinsentuin.

Meer over de auteur

Mischa Andriessen

Mischa Andriessen (1970) debuteerde in 2008 met Uitzien met D, waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs ontving. In 2012 volgde de bundel Huisverraad, die werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2014 werd hem het Charlotte Köhler Stipendium toegekend.

Mischa Andriessen
F. van Dixhoorn

F. van Dixhoorn (1948) publiceerde gedichten in Raster en De Revisor voordat hij debuteerde met de dichtbundel Jaagpad / Rust in de tent / Zwaluwen vooruit (1994), die datzelfde jaar werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. De bundel bestaat uit drie reeksen bestaande uit gedichten van zestien regels ieder waarin korte spreektaalzinnen in verrassende, raadselachtige...

F. van Dixhoorn
Erik Lindner

Erik Lindner (’s-Gravenhage, 1968) publiceerde vijf dichtbundels, waarvan de meest recente Acedia (De Bezige Bij, 2014) bestaat uit een keuze uit de eerste vier bundels aangevuld met nieuwe gedichten. Hij begon op jonge leeftijd voor te dragen, op zijn 16e, in 1984. In 1996 debuteerde hij met de dichtbundel Tramontane. In 2012 verbleef hij een...

Erik Lindner
Andy Fierens

Dichter en performer Andy Fierens (1976) geldt als het buitenbeentje van de Vlaamse literaire wereld. Met zijn hilarische en genadeloze teksten, en met zijn compromisloze live performances, werd hij algauw een opmerkelijke en veelgevraagde gast op podia in België, Nederland en Zuid-Afrika.

Andy Fierens

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020