De Bezige Bij

Bezige Bij-auteurs op het Wintertuinfestival in Nijmegen

Van donderdag 26 tot zondag 29 november a.s. vindt het jaarlijkse Wintertuinfestival plaats op diverse locaties in Nijmegen. Op de zaterdagavond is een groot aantal auteurs te bewonderen in de poptempel Doornroosje. Namens uitgeverij De Bezige Bij zijn Tommy Wieringa, Bas Heijne, Simone van Saarloos en Rodaan Al Galidi present.

Bas Heijne
‘Veel van wat er in Nederland wordt voorgesteld of bepleit, staat in het teken van het gierende wantrouwen dat zich in de maatschappelijke relaties heeft genesteld,’ schrijft Bas Heijne in een van zijn columns voor NRC Handelsblad. De publicist, schrijver en vertaler verzet zich tegen dit cynisme en zoekt nieuwe, optimistische wegen. Dat doet hij niet alleen op papier. In de VPRO-televisieserie De Volmaakte Mens ging hij op zoek naar de toekomst van onze soort. Deze avond verzorgt hij de openingslezing over het festivalthema ‘Hoop’.
Rode zaal, 20.30-20.50u

Rodaan Al Galidi
Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi kwam in 1998 van Irak naar Nederland en vroeg tevergeefs asiel aan. In 2007 kreeg hij alsnog een verblijfsvergunning via het generaal pardon. In 2011 zakte hij wonderbaarlijk genoeg voor de inburgeringscursus: ‘Ik ben de enige illegaal ter wereld die acht boeken schreef in de taal van zijn nieuwe land.’ Zijn werk werd vaak bekroond en wordt alom bewonderd. Ilja Pfeijffer schreef: ‘Al Galidi houdt zijn verzen licht en beeldend. Hij maakt het drama voelbaar in de kleine dingen.’
Rode zaal, 21.45-21.55u

Tommy Wieringa
Met zijn bekende sonore stem draagt Tommy Wieringa voor uit zijn nieuwe boek Honorair Kozak, een bundeling van zijn beste reisverhalen. In Wenen gaat hij op zoek naar een illustere dubbelganger die naamloos door de geschiedenis werd toegedekt en in het Catharinaklooster in de Sinaï wordt hij de valse bruid van Jezus. Het reizen zit Wieringa in het bloed, en het schrijven over die reizen vormt de kern van zijn schrijverschap.
Rode zaal, 22.05-22.20u

Simone van Saarloos
Een schrijver die midden in de wereld staat en niet bang is om een statement te maken. Simone van Saarloos, columniste bij nrc.next en Vrij Nederland, presenteert een ‘seksistische’ talkshow en schreef onlangs het pamflet Het monogame drama, over de single als levenskunstenaar. Volgend jaar debuteert Van Saarloos met een roman. Samen met schrijfster Saskia de Coster gaat ze in gesprek met Jasper Henderson over hoop en engagement in haar literaire werk en columns.
Paarse zaal, 21.35-22.05u

Het festival trapt traditiegetrouw op donderdag af met een symposium en college. Vrijdag wordt een aantal grote beloftes uit het eigen agentschap gepresenteerd, die voordragen uit hun nieuwe chapbooks. Na het grote festival op de zaterdagavond, is er op zondagmiddag nog de gelegenheid om bij te komen met een literaire talkshow en documentaire. Meer info en kaarten voor alle events vindt u op de website van Wintertuin.

Mobiele versie afsluiten