De Bezige Bij

Bezige Bij-auteurs op longlist ECI Literatuurprijs

Caravantis van Frank Albers , Brullen van Marie Kessels en Orgelman van Mark Schaevers staan op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2015. Dat werd op 9 juli door juryvoorzitter Andrée van Es bekendgemaakt tijdens een feestelijke middag in De Kantine Visafslag in Den Haag.

De jury bestaat uit Andrée van Es, Wim Brands, Karl van den Broeck, Sofie Gielis, Daniëlle Serdijn en Joost de Vries. In november wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt.

Over Caravantis
De nog jonge republiek Caravantis, ooit begonnen als revolutionair politiek experiment, staat aan de rand van de afgrond. De ramen van de kroegen zijn dichtgespijkerd, vrouwen worden het slachtoffer van geheimzinnige ontvoeringen, onlusten en aanslagen verbrijzelen de idealen en ambities van dit nieuwe land.
Als de Amerikaanse journalist Jakob Jarvik naar Caravantis komt voor een reportage, maakt hij kennis met Suzanne, echtgenote van de gewoonste man van het land. Zij neemt Jarvik bij de arm en leidt hem naar het hart van Caravantis. Daar ontdekt Jarvik tot zijn verbijstering wat dit kleine landje, dat met zoveel goede bedoelingen uit de grond werd gestampt, in werkelijkheid draaiende houdt.

Over Brullen
Dana, een fotograaf, vertrekt met een lawaaineurose uit haar gehorige flat. In het stille huis van een vriend gaat ze heel anders aankijken tegen lawaai en ook tegen de buren die haar het leven zo zuur hebben gemaakt met hun herrie. Bezoeken aan een voetbalstadion en een vliegveld, en herinneringen aan haar schrijfgroep in een huis van bewaring, brengen een stroom van gedachten op gang over lawaai als ketelmuziek van mensen die het hoofd nog niet in de schoot hebben gelegd.

Over Orgelman
Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.
En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Mobiele versie afsluiten