De Bezige Bij

Bijzonder drieluik van Marjolijn van Heemstra in het Ro Theater

Dichteres Marjolijn van Heemstra tourt dit najaar langs de Nederlandse theaters met het drieluik Family ’81 (2011), Mahabharata (2012) en Garry Davis. Op 3, 4 en 5 oktober is de trilogie te zien in het Ro Theater. Een speciale actiecode geeft lezers van het werk van Marjolijn van Heemstra een leuke korting.
Ga naar rotheater.nl/marjolijn, kies een voorstelling uit van haar trilogie in het Ro Theater, voer de code ‘bezigebij’ in bij de actiecode en betaal €10 per per kaart per voorstelling (in plaats van €15). De actie is geldig voor alle voorstellingen van de trilogie in het Ro Theater.

Over de voorstellingen:
Family ’81 is een voorstelling op de grens tussen journalistiek en theater. Een verslag van de recente geschiedenis op basis van herinneringen van vier leeftijdsgenoten. Michael Jackson, de Golfoorlog, rellen in India, Nelson Mandela, Dolly het gekloonde schaap, wederopbouw in Beiroet en McDonalds in Mumbai. Een verslag van een reis naar drie onbekenden in de hoop iets gezamenlijks te vinden, en een zoektocht naar het grote, verbindende verhaal van een generatie.
Met Mahabharata is Van Heemstra genomineerd voor de prestigieuze Europese Zürcher Kantonalbank Förderpreis 2013. Toen ze negen jaar waren zagen Marjolijn van Heemstra en de Indiase acteur Satchit Puranik dezelfde film: Mahabharata van regisseur Peter Brook, naar het gelijknamige, oeroude hindoeïstische boek. Onder publiek en critici wereldwijd waren de meningen sterk verdeeld. Mag een westerse regisseur aan de haal gaan met een oosters verhaal? Was Brook naïef of arrogant? Kunnen we delen wat ons heilig is?
Garry Davis is een voorstelling over de eerste wereldburger Garry Davis. De 91-jarige mensenrechtenactivist werkt al 60 jaar aan een droom die maar niet lijkt uit te komen. Het is een voorstelling over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven, en over volharding, over optimisme en de kracht van theater.

Marjolijn van Heemstra (Rotterdam, 1981) studeerde godsdienstwetenschappen, is freelance journalist, theatermaakster en schrijfster. In 2010 verscheen de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs en bekroond met de Jo Peters PoëziePrijs. In september 2012 debuteerde Marjolijn van Heemstra als romancier met De laatste Aedema, dat is genomineerd voor het ‘Het Beste Rotterdamse Boek 2012-2013’. Samen met Rotterdamse lezers bepaalt een jury wie de uiteindelijke winnaars zijn. Stemmen kan tot en met 25 oktober 2013 via de website van de Bibliotheek Rotterdam. Als theatermaakster maakte Van Heemstra sinds 2005 verschillende voorstellingen. Na Family ’81 (2011) en Mahabharata (2012) kwam onlangs Garry Davis (2013) uit, een coproductie met het Ro Theater, waar Van Heemstra vanaf 2013 is aangetrokken als nieuw talent.

Speellijst:
Family ‘81: 4 okt, Rotterdam – Ro Theater
Extra: nazit met Marjolijn van Heemstra. Over drijfveren, theater en de wereld.
Mahabharata: 5 okt, Rotterdam – Ro Theater
Extra: informeel samenzijn met Marjolijn van Heemstra en Satchit Puranik. Over ’theatraal activisme’: wat is het en wat zou het verschil kunnen zijn met ‘activisme’ buiten het theater?
Garry Davis: 2 & 3 nov, Rotterdam Ro Theater
Extra: nagesprek met Marjolijn van Heemstra en gasten. Een avond met filosofische én praktische gedachten over theatraal en persoonlijk activisme.
De speeldata in overige theaters vindt u hier.

Fotograaf: Leo van Velzen.

Mobiele versie afsluiten