Vijf jaar geleden overleed Hugo Claus. Dertig jaar geleden, in 1983, verscheen de eerste druk van Het verdriet van België, de roman die gezien kan worden als de kroon op een imposant en veelzijdig literair oeuvre.

Kleine encyclopedie van Het verdriet
Bij gelegenheid van de dertigste verjaardag van Het verdriet van België verschijnt op 4 april a.s. Kleine encyclopedie van Het verdriet, waarin een groot aantal bekende auteurs een aspect van de alomvattende roman op eigen wijze belicht. Met bijdragen van Maarten ’t Hart, Daan Heerma van Voss, A.F.Th. van der Heijden, Jan van Mersbergen, Cees Nooteboom, Abdelkader Benali, Tom Lanoye, Ivo Victoria, Marcel Möring en vele anderen. In het boek is ook het gesprek van Piet Piryns en Herman de Coninck met Hugo Claus opgenomen, gevoerd direct na de publicatie van de roman.

De Hugo Clauslezing
Op zondag 24 maart a.s. spreekt Gerard Mortier de Hugo Clauslezing uit in de Antwerpse Boerlaschouwburg, waar vijf jaar geleden op indrukwekkende wijze afscheid werd genomen van Hugo Claus.
Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Zojuist verschenen bij De Bezige Bij Antwerpen:
De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek
Onder redactie van Kevin Absillis, Sarah Beeks, Kris Lembrechts & Georges Wildemeersch.
Hugo Claus was naast een flamboyant artiest en literair alchemist ook een publieke intellectueel die de confrontatie aanging met de politieke werkelijkheid. De plicht van de dichter documenteert in woord en beeld hoe Claus zich zowel in het publieke domein als in zijn gedichten, romans en toneelstukken maatschappelijk betrokken opstelde.

Hugo Claus. Een hommage – Marc Didden
Een postume liefdesbrief van regisseur, journalist en schrijver Marc Didden aan de door hem zeer bewonderde Hugo Claus.