De Bezige Bij

Boekpresentatie De Nieuwe Democratie - Willem Schinkel

Donderdag 19 april zal Willem Schinkel zijn boek De nieuwe democratie. Naar andere vormen van politiek presenteren vanaf 20.00 uur in SPUI25 aan het Spui in Amsterdam.

Wil Hansen, redacteur van De Bezige Bij, opent de avond en Margriet Oostveen, journalist NRC Handelsblad, interviewt Willem Schinkel.

In deze tijd van crisis geeft Willem Schinkel in De nieuwe democratie een aanzet tot democratische vernieuwing. Want is democratie tegenwoordig niet nog slechts een boekhoudtechniek? Hoe kan een politiek die het steeds moet afleggen tegen de financiƫle markten opnieuw worden vormgegeven? Juist nu werkelijke alternatieve manieren om de politiek vorm te geven minder denkbaar dan ooit lijken, komt het aan op nieuwe antwoorden op deze vragen. Schinkel pleit voor een nieuwe politisering. Tegen de macht van markt en massamedia ontwerpt hij een nieuwe Raad van State als bron van kritische tegenmacht. En tegen gemakkelijke kritiek op populisme en nationalisme in, pleit hij voor een kritisch nationalisme dat de natie als een utopisch project in plaats van een museaal project beschouwt. Hij breekt vastgeroeste debatten open over economie, integratie, cultuur en natie, recht, religie en ecologie en laat zien hoe we kunnen komen tot alternatieve politieke denkwegen.

Willem Schinkel (1976) is als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn in 2005 gepubliceerde promotieonderzoek Aspects of Violence werd bekroond met de Willem Nagelprijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. In 2007 verscheen zijn boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie, in 2008 De gedroomde samenleving. Willem Schinkel treedt regelmatig op in publieke debatten en publiceert in onder andere NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Indien u bij de presentatie aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u te reserveren voor deze middag via: www.spui25.nl

Mobiele versie afsluiten